Direkt till innehållet

Framgångsrik prickmottagning på Vårdcentralen Särö

Publicerad: 2019-06-14 Senast ändrad:

Fem upptäckta fall av malignt melanom. Det blev resultatet av Vårdcentralen Särös tillfälliga prickmottagning i slutet av april. Under tre dagar avsattes tid där två läkare enbart tog emot patienter med misstänkta hudförändringar. Insatsen i kombination med bland annat en Facebook-kampanj ledde till tidig upptäckt av hudcancer i fem fall.

– Statistiskt drabbas cirka 130 hallänningar om året av malignt melanom*. Nu har vår lilla vårdcentral hittat fem av dem, vilket innebär snabb och tidig behandling för dessa individer, säger Kristian Brandt, verksamhetschef på Vårdcentralen Särö.

 Medarbetarna på Vårdcentralen Särö upplever aktiviteten som positiv och redan till hösten planeras ny prickmottagning.

– Vår prickmottagning gjorde uppenbar skillnad och är ännu ett kvitto på att primärvården spelar en viktig roll i den förebyggande vården. Vi vet att vi sparat mänskligt lidande och dessutom sannolikt dyra kostnader för hela vårdsystemet, avslutar Kristian Brandt.

Läs mer:
På 1177. se finns mer information kring malignt melanom. Här finns också tips om hur du kan skapa goda solvanor – ett sätt att minska risken för hudcancer.
Mer om hudcancer

 

* Socialstyrelsen