Direkt till innehållet

Från torsdag kan alla från 50 år boka vaccin mot covid-19 dos 3

Publicerad: 2021-12-07 Senast ändrad:

Från torsdag den 9 december kan personer som är 50 år eller äldre (födda 1971 eller tidigare) boka tid för dos 3. Anledningen är att det i närtid finns många lediga tider som riskerar att inte bokas upp.

− Vi vill inte stå med ett stort antal lediga tider i ett läge där vaccinationen mot covid-19 är vår viktigaste prioritet. Detta är det vi som invånare kan påverka själva, för att kunna fira jul med nära och kära. Därför måste vi bredda erbjudandet till fler och använda hela den kapacitet som finns, säger Bibi Estev, områdeschef pandemiuppdrag, Region Halland.

Det finns gott om tider även om fler kan boka. Tidsgränsen mellan andra och tredje dos gör att de olika åldersgrupperna delvis överlappar. I dagarna går ett vykort ut till alla hallänningar som är 65 år eller äldre med en uppmaning att boka en tredje dos vaccin mot covid-19.
− Vi ser att en andel av gruppen som är 65 år och äldre ännu inte har bokat sin tredje dos och vi vill påminna dem om att möjligheten finns. Nu är de inte längre ensamma om att kunna boka tid och ännu fler kommer att släppas på framåt. En viktig uppmaning då är att alla som kan bokar digitalt via 1177.se/Halland. Detta är för att vi ska få ett så bra flöde som möjligt och kunna använda resurserna med bokning via telefon till att stötta dem som inte kan boka på annat sätt, säger Bibi Estev.

Det är inte bara tredje dos som erbjuds nu, utan även första och andra dos för personer 12 år och äldre.
− För barnen 12-15 år fortsätter vaccinationsinsatsen på skolorna, samtidigt som de från den 7 december erbjuds bokning på vaccinationscentraler och vårdcentraler som ett komplement, säger Bibi Estev.

Vaccinationsbokningen är öppen för dig som:

  • är född 1961 eller tidigare (1971 eller tidigare från torsdagen den 9/12)
  • arbetar inom hemtjänst, hemsjukvård eller särskilt boende för äldre. Du får mer information från din arbetsgivare om hur du bokar.
  • är 18 år eller äldre med insatser enligt LSS eller beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.
  • är 18 år eller äldre och tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom.

 

Det ska gå minst fem månader mellan dos 2 och 3 om du är född 1956 eller tidigare. För dig som är född senare ska det ha gått minst sex månader sedan du fick den andra dosen.