Direkt till innehållet

Grön rehab nu på recept

Grön rehabilitering är en metod av rehabilitering för människor med stressrelaterade sjukdomar, utmattning eller mild till måttlig ångest eller depression. Nu får Hallands vårdcentraler möjlighet att skriva remiss till tre företag i Halland där patienter kan få rehabilitering genom olika gröna aktiviteter eller genom att bara få vara i en skön, rogivande miljö.

Kraftsamla på Kroksjöbolaget i Unnaryd

På gården Solsidan vid Kroksjön utanför Unnaryd tar Kroksjöbolaget emot och erbjuder grön rehabilitering enligt den metod som forskats fram på Alnarps lantbruksuniversitet.

– Vi finns mitt i en omväxlande naturidyll med bokskogar, mossar och betesängar med björkar och hagmark, och så naturligtvis den fina Unnedalen och Kroksjön, berättar Gunilla Kabell som tillsammans med Andrea Wittmar kommer att hålla i den gröna rehabiliteringen.

På gården finns lokaler för hantverk av olika slag, snickeri, måleri och musik.

– Man kommer två gånger i veckan. Dagen inleder vi med en samling och sedan följer aktiviteter, individuellt eller tillsammans. Deltagarna kommer att kunna hålla på med olika verksamhet, allt efter överenskommelse, energi och intresse.

Det kan handla om att odla och skörda och laga mat av det som odlats, om att arbeta med ull, fläta pil eller jobba med andra hantverk. Den som vill kan också se till gårdens höns eller umgås med får och lamm.

– En del av gården är Naturträdgården där även växthuset ligger och här gäller det mest att ta det lugnt och samla kraft, känna dofter och smaka. Så finns de vackra omgivningarna kring sjön med fina naturpromenader.

I Vessigebro finns möjligheter

Sörby retreatcenter arbetar man med grön rehab enligt Alnarps-modellen.

– Trädgården, naturen och den miljö man har omkring sig är viktig när man ska återhämta sig, säger Liselotte Abel som tillsammans med sin man Vagn och dotter Chitra driver Sörby retreatcenter.

Naturen är tillåtande och kravlös. Det är viktigt att det inte finns några krav – bara möjligheter, menar hon:

– Naturen och trädgårdarna erbjuder vila för hjärnan och deltagarna får själva avgöra hur mycket de vill vara i fred med sig själva och hur mycket de vill vara med andra.

På Sörby retreatcenter finns olika trädgårdar med olika inriktning, djur och husdjur och möjlighet till olika aktiviteter som att plocka ägg och mata höns och får, baka och laga mat tillsammans, odla och skörda och mycket annat – Vi kommer att vara ute så mycket som möjligt och så har vi ett stort växthus och andra lokaler där vi erbjuder aktiviteter, samtal och samvaro.

– Vi vill hjälpa människor att få sin vila och den avkoppling de behöver för att hitta tillbaka till sina förmågor och kanske också hitta nya sätt att hantera livet och de utmaningar man har.

 

I Grimeton ska djur och natur ge en känsla av sammanhang

Grön hälsa & rehab finns på Kärramosse gård mellan Dagsås och Grimeton, mitt i skogen vid en återskapad liten sjö. Där tar Gill Croona, Kajs-Marie Unosson och Pernilla Rosenqvist emot grupper om maximalt åtta personer, två dagar i veckan.

På gården kommer deltagarna att kunna få återhämtning och vila samt vara med och odla och skörda, umgås med och ta hand om djuren, rida och aktivera sig på olika sätt i de vackra omgivningarna.

– Deltagarna kommer att delas in i olika grupper, berättar Gill Croona. En grupp kommer att vara inriktad på växthus och trädgård, en grupp på djuren och den tredje på att laga mat. Som deltagare växlar man över tid mellan grupperna.

Man deltar i aktiviteterna så mycket man vill och orkar.

Återhämtning och vila är också viktiga delar av rehabiliteringen.

– Vi har varit igång med grön rehab i mer än fyra år och kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Vi utvärderar fortlöpande och det vi gör bygger på vedertagna teorier, bland annat om hur viktigt det är med känslan av sammanhang.

– Allt vi gör handlar om att ge deltagarna stöd att hitta tillbaka till livsglädjen och kraften.

Läs mer om grön hälsa och rehab

 

Sedan artikeln skrevs har ytterligare två företag tillkommit som erbjuder Grön rehab:

Cahom – coachad av häst och människa

Lilla hälsoträdgården

Publicerad: 2017-11-10

Senast ändrad: