Direkt till innehållet

Halland bland Guldbaggenominerade filmer

Publicerad: 2020-01-10 Senast ändrad:

Nu är nomineringarna för 2019 års Guldbaggen klara. Flera filmer med halländsk anknytning utmärker sig i den svenska filmskörden.

Filmerna Josefin & Florin och Fraemling är båda nominerade i kategorin för bästa dokumentärfilm. Båda filmerna har erhållit filmstöd av Kultur i Halland – Film.

Josefin & Florin

Josefin & Florin är inspelad i Oskarström, Halmstad, och handlar om mötet och kärleken mellan småbarnsmamman Josefin och den unge rumänen och tiggaren Florin. Filmen är regisserad av Ellen Fiske och Joanna Karlberg, och producerade gjorde Anna Weitz på Mantaray produktionsbolag. Filmen är även nominerad i kategorierna bästa klipp och bästa ljud.

Filmen hade sin smygpremiär i augusti på ett fullsatt Doc Lounge Varberg, och kommer att visas på SVT under våren.

Fraemling

Fraemling är regisserad av Okomebördige Mikel Cee Karlsson, och delvis inspelad i Okome och i övrigt i Västsverige. Filmen är en hybriddokumentär där vissa scener är dokumentära, och andra är gestaltade med skådespelare. Därför är Fraemling även nominerad i kategorin bästa biroll genom skådespelaren Ulf Stenberg.

Regissören Mikel Cee Karlsson filmade under flera år tillsammans med sin bästa vän Mathias – en till synes helt vanlig tvåbarnsfar. En dag avslöjar Mathias en okänd sida av sitt liv. Omständigheter har drivit honom in i en kriminell värld där skulder aldrig tycks möjliga att betala av och inbegriper en spiral av våld, hot och indrivning.

Filmen kommer visas på Doc Lounge Varberg den 30 januari, Svenska Filmdagarna i Laholm i april, samt även för Sveriges Riksdag i februari, för att uppmärksamma och problematisera kring gängkriminalitet och våld.

Regissören Jesper Gansland

Falkenbergsbördige regissören Jesper Gansland är även han aktuell för guldbaggenomineringar, då filmen 438 dagar är nominerad i hela 6 kategorier, bland andra för Bästa film!

Kultur i Halland önskar de nominerade lycka till på Guldbaggegalan den 20 januari!