Direkt till innehållet

Halland nominerad till regeringens pris för Årets exportregion

Publicerad: 2021-10-15 Senast ändrad:

Som ett led i arbetet med att öka exporten från hela landet delar regeringen ut Årets exportregion – ett pris som Region Halland är nominerad till. Priset delas ut för första gången fredag den 22 oktober.

Som ett led i arbetet med att öka exporten från landets regioner fattade regeringen i somras beslut om att instifta nya priser i form av Årets exportsuccé och Årets exportregion. I det sistnämna priset är Region Halland en av tre regioner som blivit nominerade, de andra två är Region Norrbotten och Region Skåne. Priserna delas ut för första gången fredag den 22 oktober, klockan 1012, av utrikeshandelsminister Anna Hallberg i närvaro av H.K.H Prins Daniel.

– Det här är en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Vi är inte Sveriges största region, med många multinationella företag och kluster. Men allt stort börjar med något litet, oavsett om det är en idé, en innovation eller en enda människa, säger Bo-Josef Eriksson, regional utvecklingsdirektör, Region Halland och fortsätter:

– Vår styrka är att vi vill jobba tillsammans: med det offentliga i Halland, med näringslivet, med andra regioner och länder. Det gör vi för att vi tillsammans blir starkare och skapar möjligheter för företag och människor.

Kortfattat om export i Halland
Under fem år har Halland haft en positiv utveckling av varuexport och är topp tre i Sverige. Halland är också en av endast sex regioner som har positiv utveckling av varuexport de senaste två åren, trots en global pandemi. Vart tredje företag i Halland startas av en kvinna, vilket är topp fem i Sverige.

I Halland samverkar Almi Halland, EKN (Exportkreditnämnden), Västsvenska handelskammaren, EEN (Enterprise Europe Network), HighFive, Business Sweden, kommunerna och Region Halland kring export.

– Det är så roligt att få bli nominerade till årets exportregion. Halländska företag är utvecklingsinriktade och vill ut i världen. Då är det fantastiskt att aktörer, kommuner, och Region Halland bidrar till information, kunskap och nätverk som kan underlätta för företagen. Nomineringen är verkligen ett bevis på det arbete vi gör tillsammans, säger Ellen Källberg, Strateg näringsliv, Region Halland.

Läs mer om nomineringarna till regeringens pris på regeringens hemsida.
Läs mer om de nya priserna för att lyfta svenska exportframgångar på regeringens hemsida.

Kontaktuppgifter:

Bo-Josef Eriksson
Regional utvecklingsdirektör
Region Halland
Telefon: 0766-98 12 10
E-post: Bo-Josef.Eriksson@regionhalland.se

Ellen Källberg
Strateg näringslivsavdelningen
Region Halland
Telefon: 0720-83 37 01
E-post: Ellen.Kallberg@regionhalland.se