Direkt till innehållet

Hela Halland läser Sörjen som blev

Publicerad: 2020-01-16 Senast ändrad:

Till årets bok i Hela Halland läser har vi valt boken Sörjen som blev av Anna Takanen. Var med i Hallands största bokcirkel som arrangeras för sjunde gången i vår!

Hela Halland läser innebär att det blir många olika aktiviteter på bibliotek i Halland, framförallt flera bokcirklar och författarbesök. Idén är att många i hela Halland läser samma bok och möts kring läsupplevelsen på olika sätt.

Boken Sörjen som blev och författaren Anna Takanen.
Fotograf: Fredrik Skogkvist. Kollage: Kultur i Halland.

 

Hela Halland läser genomförs under våren och författarbesöken, där Anna Takanen pratar om sin bok och träffar läsare på biblioteken i Halland, sker i april under vecka 16.

– Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen, säger Anna Takanen.

Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Halland. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa Väinö hade stupat i kriget och hans mamma Sara hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Han blev adopterad av lantbrukarparet Alma och Gustav Bengtsson i Falkenberg.

Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Halland under sitt liv. Boken sträcker sig ifrån 1938–2017 och Anna Takanen skildrar även sin egen uppväxt i Falkenberg under 70- och 80-talet.

Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

Anna Takanen, född 1968, är uppväxt i Kungsbacka, Falkenberg och gick på Teatergymnasiet i Halmstad. Hon är verksam som skådespelare, regissör, författare och föreläsare. Hon har också varit konstnärlig ledare, vice vd och teaterchef på Göteborgs Stadsteater och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sörjen som blev är hennes bokdebut.

Hela Halland läser arrangeras av Kultur i Halland och biblioteken i kommunerna Laholm, Hylte, Halmstad, Varberg och Kungsbacka i samarbete med Hallandsposten och Hallands Nyheter.