Direkt till innehållet

Hjälp vid spruträdsla

Publicerad: 2022-03-09 Senast ändrad:

Är du rädd för sprutor? Avstår du kanske från viktiga vaccinationer eller tandläkarbesök på grund av din rädsla? Det är du i så fall inte ensam om. Ungefär 1,6 procent av befolkningen har sprutfobi och undviker alla situationer där det kan behövas vaccination eller bedövning av olika slag – men det finns hjälp att få.

 

På vårdcentraler runt om i Halland finns terapeuter, som arbetar med kognitiv beteendeterapi (KBT), som hjälper dig. Behandlingen brukar ta cirka fem till sex timmar, uppdelat på några tillfällen.

Heléne Höjner arbetar på vårdcentralen Västra Vall/Breared i Varberg. Hon är legitimerad psykoterapeut i KBT med särskild kompetens kring just sprutfobi och gläds åt att kunna hjälpa många.

– För mig känns det ju fantastiskt att under en relativt kort tid kunna vara med och förenkla och förbättra livet för en människa, så att rädslan eller fobin inte ska stå i vägen och medföra begränsningar i personens liv, säger Heléne Höjner.

Behandlingen startar med ett första bedömningssamtal, då kartläggs problemet och man pratar om vad målet är för just den personen. Sedan lägger terapeuten upp en plan där man testar olika tekniker, som leder fram till olika verktyg som personen kan använda för att hantera sin rädsla och nå sitt mål.

– Resultatet är slående, upp till 90 procent upplever en avsevärd förbättring. Jag vill verkligen uppmana de som känner rädsla för sprutor att höra av sig till sin vårdcentral och boka en tid, säger Heléne Höjner.