Direkt till innehållet

Karolinas viktigaste utmaning är att motivera

Publicerad: 2021-09-08 Senast ändrad:

Vad heter din fysioterapeut? Den frågan ställs på Internationella fysioterapins dag den 8 september. ”Vår” fysioterapeut (som har titeln legitimerad sjukgymnast) heter  Karolina Hagström. Hon jobbar med cancerpatienter på Hallands sjukhus Halmstad. Mötet med patienterna och utmaningen att bemöta varje människa på det sätt hen behöver är det roligaste med jobbet, tycker hon.

Karolina Hagström är legitimerad sjukgymnast. Att få till bra möten med alla patienter och att motivera dem till bättre hälsa genom fysisk aktivitet och träning är hennes stora utmaning. (Bild: Ciprian Gorga)

 

Det var intresset för människor, och för träning och hälsa, som lockade Karolina Hagström till yrket. Skövdetjejen hamnade i Halmstad för 16 år sedan då hennes man arbetade inom militären här. Utbildningen till sjukgymnast gjorde hon i Lund och nu har hon jobbat på sjukhuset i elva år.

Hjälp till bättre hälsa

En sjukgymnast/fysioterapeut är specialiserad på människans rörelseförmåga och hjälper sina patienter att behålla eller få förbättrad hälsa och funktion genom rörelse och fysisk aktivitet. Jobben finns  såväl inom privat som offentlig sektor, inom kommun, närsjukvård och på sjukhus. Det är ett arbete som handlar mycket om att motivera och ge patienten verktyg.

– Det är viktigt att kunna motivera och förmedla kunskapen till patienterna så att de förstår varför det är viktigt att de följer de program och instruktioner de får, så att de inte bara tränar den första veckan och sedan glömmer bort. Jag kan ge råd och stötta, men arbetet måste patienten göra själv, säger Karolina.

Som sjukgymnast finns Karolina med i det patientnära arbetet – gör bedömningar, ger råd och gör upp träningsprogram. Patientens träning på vårdavdelningen hjälps all vårdpersonal åt med tillsammans med sjukgymnast eller efter instruktioner från sjukgymnasten.

– Det hade aldrig fungerat utan ett bra teamarbete mellan alla olika professioner. Det är jätteroligt när vi får slå våra kloka huvuden ihop och tillsammans göra det bästa för patienten. Vi lär också mycket av varandra.

Att möta varje människa

Det märks att Karolina brinner för sitt jobb. Och svaret på frågan vad som är det roligaste med jobbet kommer blixtsnabbt:

– Mötet med patienten! Att fundera ut hur jag på bästa sätt kan bemöta just den människa jag har framför mig. Ingen människa är den andra lik så även om två personer vårdas av samma orsak behöver de kanske bemötas på helt olika sätt. Det blir lite problemlösning som jag tycker är spännande.

– Det är också roligt att man som fysioterapeut och sjukgymnast finns med i hela livet – från BB, neonatal och barnklinik, i akutsjukvård, närsjukvård, kommunal vård och psykiatri till slutet av livet genom arbete till exempel i palliativa team. Du kommer ut väldigt bred från utbildningen, sedan specialiserar du dig ofta inom ett särskilt område, berättar Karolina.

Utvecklar rehabilitering i cancervården

– Själv har jag alltid velat jobba på sjukhus. Jag gillar att man har kollegor och arbetskamrater i olika professioner nära till hands och att man kan bolla sina tankar och lära av varandra.

Det var mest en slump att Karolina landade inom cancervården, men nu har hon jobbat med patienter med blodcancer i stort sett hela tiden på sjukhuset. Det är ett arbete som hon brinner för. Just nu leder hon ett utvecklingsprojekt som ska göra rehabiliteringen för cancerpatienter bättre.

– Det handlar om att cancerpatienter ska få stöd till träning under hela perioden – före, och under behandlingen såväl som efteråt. Forskningen har nu visat det som vi sett länge – att patienter som kunnat träna före kirurgi i regel får mindre komplikationer, och att man klarar icke kirurgisk behandling bättre och med en högre livskvalitet.

Projektet handlar också om att utveckla en likvärdig rehabilitering för cancerpatienter på hela Hallands sjukhus.

– Det ska inte spela någon roll var du får din diagnos och behandling, alla ska få samma möjligheter och fysioterapeuten ska finnas med i hela förloppet, säger Karolina.

Omställning under pandemin

Den pågående covidpandemin har påverkat Karolinas jobb mycket.

– Jag fick ställa om tillsammans med mina kollegor. Det kändes självklart att vi skulle vara med och bidra, men det var samtidigt en utmaning att ta hand om en helt ny patientgrupp där vi inledningsvis inte visste så mycket utan fick utveckla vården allt eftersom.

– Det känns som att vi har blivit ännu tajtare och ännu mer omtänksamma och hjälpsamma mot varandra när vi jobbat under det ökade tryck som pandemin inneburit.

En utmaning var att det är svårare att visa och ge råd när man som medarbetare måste ha full skyddsutrustning med munskydd och visir.

– Det blev en hel del kluriga situationer, men vi har löst det också.

Vad säger Karolina då till en kille eller tjej som funderar på att söka fysioterapeut-utbildningen?

– Du måste gilla att arbeta med människor och ska gärna vara en problemlösare. Det är ett jätteroligt jobb och du får SÅ mycket tillbaka av patienter och arbetskamrater. Som fysioterapeut står du för det friska och en strävan efter bättre eller bibehållen hälsa och funktion.

Förvirrande titlar?

Så det där med titlarna, som nog kan vara lite förvirrande. Är sjukgymnast och fysioterapeut samma sak? Ja, säger Karolina. Det handlar om när personen fått sin legitimation.

– När jag hade pluggat färdigt blev jag legitimerad sjukgymnast. I dag blir mina nya kollegor legitimerade fysioterapeuter, men vi gör precis samma jobb. Vi sjukgymnaster kan också ansöka om ändrad legitimation och titel hos Socialstyrelsen. En del regioner har valt att bara använda den nya yrkestiteln, men vi här i Halland låter båda finnas parallellt.