Direkt till innehållet

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet är Årets FN-lärare

Publicerad: 2022-06-23 Senast ändrad:

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

För åttonde gången har vinnaren av Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-lärare utsetts. Priset uppmärksammar särskilt betydelsefulla insatser för att öka kunskapen, engagemanget och förståelsen för globala frågor i skolan. Mottagare av årets pris är Kristina Bergsten, lärare i naturkunskap och djurvård vid Munkagårdsgymnasiet, Region Hallands naturbruksgymnasium i Tvååker, som är certifierad FN-skola sedan hösten 2019.

Kristina Bergsten.
Kristina Bergsten, Årets FN-lärare 2022.

Motiveringen lyder:

”Årets FN-lärare har med interaktiva pedagogiska metoder skapat engagemang i och utanför klassrummet. Genom entusiasm och ansvar har Kristina väckt nyfikenhet för FN-frågor hos sina elever, inkorporerat de globala målen i undervisningen och gett rum för eleverna att praktisera hållbara aktiviteter. Tillsammans gör de studiebesök hos FN-förbundet och skapar egna hållbara skolmatsedlar, allt för att stärka FN-arbetet och bidra till en bättre värld.”

– Jag är fullständigt överraskad, överväldigad och överlycklig! Jag känner att utmärkelsen kommer att ge mig bränsle att fortsätta arbeta för de oerhört viktiga frågorna som finns under FN:s paraply. Utmärkelsen kommer att ge energi till att arbeta ännu mer med frågorna på vår skola, med våra elever och med vår personal. För det krävs nu att alla i världen kavlar upp ärmarna, hela vägen från världsledare ner till en liten gymnasieskola i Tvååker utanför Varberg i Sverige, säger Kristina Bergsten.

Prisceremonin äger rum under höstterminen 2022. Pristagaren får, utöver äran, ett diplom och en summa på 10 000 kronor att använda till egen utveckling eller annat valfritt ändamål.