Direkt till innehållet

Kvinnor i Halland kan vara med att bidra till utrotningen av livmoderhalscancer

Publicerad: 2023-04-13 Senast ändrad:

Under april månad börjar kvinnor födda 1994–1999 kallas till Kvinnohälsovården Halland för att bli gratis vaccinerade mot humant papillomvirus (HPV). Erbjudandet ingår i en nationell studie med syftet att minska risken för livmoderhalscancer. 

Vaccinet som Kvinnohälsovården Halland nu erbjuder kvinnor födda 1994–1999 ger ett bredare skydd mot fler HPV-varianter än tidigare vaccin. Därför kan även kvinnor i åldersgruppen som redan tidigare är vaccinerade mot HPV-virus välja att delta i studien. ​HPV-virus kan orsaka cellförändringar. De kan i sin tur leda till livmoderhalscancer om de inte behandlas.

I Halland kommer cirka 9 500 kvinnor att få en kallelse skickad till sig för att delta i studien. Besöken för vaccination och självprovtagning startar under maj månad.

– ​Det anses ha störst effekt att ge vaccin till just kvinnor födda 1994–1999 eftersom spridningen av HPV är stor i den åldersgruppen. Samtidigt är färre av dem vaccinerade, säger projektledare Kamilla Jönsson, barnmorska vid Kvinnohälsovården Halland.

De kvinnor som väljer att bli vaccinerade inom ramen för den här studien för att stärka sitt skydd mot HPV kommer i samband med vaccinationen även få genomföra självprovtagning för HPV på mottagningen.

Sedan skickas provmaterialet för analys. Provsvaret kommer att finnas tillgängligt för kvinnan efter 3–4 veckor. Om provsvaret innehåller HPV, kallas kvinnan till barnmorska för uppföljande cellprovtagning inom en månad från att självprovet tagits. Kvinnor som deltar i studien kommer att kallas på nytt efter tre år för att få en andra dos vaccin och för att göra ny självprovtagning.

– Det är viktigt att kvinnan fortsättningsvis går på gynekologiska cellprovtagningar, understryker Kamilla Jönsson. Vaccinet har ingen effekt på HPV-infektioner eller cellförändringar som redan finns.

​Kvinnohälsovården Halland tar emot patientgruppen vid sina mottagningar i Laholm, Hyltebruk, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.

I Region Halland kommer runt 9 500 kvinnor födda 1994–1999 kallas till vaccination mot HPV och självprov för HPV. Insatsen pågår till år 2028. Kvinnohälsovården Halland deltar i den nationella studien i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset.

​Mer information om studien finns att läsa vidare på 1177.se och Halland – hpvcenter