Direkt till innehållet

Läkemedelsproduktion Halland är invigt

Produktionen av cytostatika, antibiotikasprutor och slutenvårdsdos huserar numera under samma tak. Den nya anläggningen Läkemedelsproduktion Halland ska underlätta produktion och hantering av läkemedel – vilket ska förbättra arbetsmiljön och öka patientsäkerheten.

Publicerad: 2021-11-04 Senast ändrad:

Onsdagen den 3 november invigdes den nya produktionsanläggningen Läkemedelsproduktion Halland. Anläggningen ligger på Hallands sjukhus Varberg bredvid de lokaler där cytostatikatillverkningen tidigare ägde rum.


Lisa Valfridsson, avdelningschef för Läkemedelsproduktion Halland, och Patrik Olsson, verksamhetschef för Läkemedelsenheten Halland.

 

– Den här dagen har varit efterlängtad och det är med mycket stolthet vi står här idag. Det känns jätteroligt och jag vill tacka alla kollegor som har stöttat upp längs vägen, säger Lisa Valfridsson, apotekare och chef för Läkemedelsproduktion Halland.

Klicka här för att se vår film om Läkemedelsproduktion Halland.

Med den nya anläggningen i bruk kommer produktion och hantering av cytostatika, antibiotikasprutor och slutenvårdsdos vara samlat på en och samma plats.
– Det finns flera fördelar med att ha allting under samma tak. Dels underlättar närheten för personalen att kunna ha bättre utbyte av varandra. I förlängningen blir det också säkrare för patienten i och med att vi inför slutenvårdsdos, säger Lisa Valfridsson.

En annan aspekt är arbetsbelastningen. Då cytostatikatillverkning är fysiskt ansträngande är det en fördel att ha en större personalgrupp samlad inom samma enhet, för att på så sätt kunna rotera kring de arbetsuppgifterna.

Cytostatika och antibiotikasprutor har tidigare producerats av en extern aktör, APL, och köpts in av Hallands sjukhus. Så att även själva produktionen numera bedrivs internt är helt nytt. Nytt är även införandet av slutenvårdsdos, ett projekt som kommer att införas under våren och går under benämningen PIL (patientindividuell läkemedelsförsörjning).

Läkemedelsproduktion Halland kommer att förse 25 slutenvårdsavdelningar (ej barn) vid Hallands sjukhus Halmstad, Varberg och Kungsbacka samt Psykiatrin Halland.