Direkt till innehållet

Nu blir det möjligt för alla vuxna med symtom att provta sig för covid-19

Publicerad: 2020-06-16 Senast ändrad:

Från och med onsdag den 17 juni blir det möjligt för alla som visar symtom på covid-19 att provta sig. Provet visar om du har en pågående covid-19-infektion. Via 1177.se bokar du tid och plats för provtagning som sedan sker vid särskilda provtagningsbussar. Du tar provet på dig själv efter tydliga instruktioner.

Boka tid och plats

För att kunna ta prov behöver du logga in på 1177.se och boka tid och plats för provtagning. Det gäller dig som är över 18 år med symtom på covid-19. Provtagningsbussar finns uppställda i varje kommun.

Det är mycket viktigt att du tänker på att inte åka kollektivt till provtagningsplatserna, eftersom du har symtom och kan smitta andra.

Om du behöver vård

Är dina symtom sådana att du behöver vård – sök vård på vanligt vis. Om du är patient och har symtom på covid-19 kommer du erbjudas provtagning och omhändertagande i den ordinarie vården.

Självprovtagning

Vid provtagningsbussen får du ett provtagningspaket och du tar provet på dig själv på plats vid bussen. Provet tas i näsa och svalg med en provtagningspinne. Du får tydliga instruktioner. Provet lämnar du till provtagningsbussen.

Hur får jag besked?

Du får ditt provsvar via 1177 Vårdguidens e-tjänster inom två dagar. Om provsvaret visar att du har en pågående covid-19-infektion har du möjlighet att boka en telefontid för mer information. Du får också skriftliga förhållningsregler.

Läs om hur bokning och provtagning går till på 1177: Självprovtagning covid-19 Halland

Om du inte har möjlighet att logga in på 1177.se kan du ringa Pandemimottagningen för att få hjälp med bokning, tfn 010-47 619 13.