Direkt till innehållet

Nya författare deltar i andra omgången av Skrivyta Syd

Publicerad: 2022-10-18 Senast ändrad:

I september inleddes andra omgången av det konstnärliga utvecklingsprogrammet Skrivyta Syd med residens på Öland. Näst på kartan står text- ock kritikseminarium i Jönköping i oktober. Författaren Anna-Carin Svanå från Varberg är Hallands nya deltagare i Skrivyta Syd.

Trädäck med en trappa ner mot havet.
Löftadalens folkhögskola ligger intill klipporna vid havet i Åsa, i norra Halland.

Första omgången av det konstnärliga utvecklingsprogrammet för författare avslutades i juni med en veckas residensvistelse på Löftadalens folkhögskola i Halland. På klipporna vid havet fick de sex författarna från de sydligaste regionerna varsitt rum. Egen skrivtid varvades med samtal under kvällarna och genomgångar av de för den här veckan anlitade manusläsarna, författarna Malin Lindroth, Kristofer Folkhammar och Maria Maunsbach.

Genom eett fönster ser vi en person som sitter och skriver i lampans sken.
Krystallia Sakellariou från Halmstad deltog i Skrivyta Syd 2021/2022.

Efter sommaren, i september, inleddes andra omgången av Skrivyta Syd med en residensvecka strax utanför Borgholm på Öland, nu med sex nya författare. Från Varberg i Halland deltar Anna-Carin Svanå.

För att delta i Skrivyta Syd som har plats för en författare vardera från Sveriges sex sydligaste regioner – Halland, Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Jönköping – skickar sökande in arbetsprover som läses och diskuteras noggrant av ett konstnärligt råd.

När Anna-Carin Svanå fick beskedet att hon kommit med för Hallands del reagerade hon så här:

–Wow, så himla kul!!! ? Det där är min spontana reaktion, men jag ska försöka formulera det lite snyggare:  Det är otroligt roligt och hedrande att ha blivit antagen till Skrivyta Syd! Jag är full av förväntan inför denna fantastiska möjlighet att utveckla mitt författarskap tillsammans med de andra deltagarna.

En kvinna sitter på en veranda och skriver med en laptop i knät.
Anna-Carin Svanå. Fotograf: Ami Andersson.

I slutet av oktober träffas deltagarna i Skrivyta Syd i Jönköping för konstnärligt textseminarium under ledning av författarna Cecilia Davidsson och Stefan Lindberg, och för samtal om litteraturkritikens roll med den mångfaldigt belönade kritikern Björn Kohlström.

Skrivyta Syd

Skrivyta Syd är ett konstnärligt utvecklingsprogram för författare. Författarna som blir antagna till Skrivyta Syd får en unik möjlighet att utveckla sitt konstnärliga skrivande genom att delta i litterära residens, samtal med manuscoach och andra författare, med mera. Fokus ligger på det egna skrivandet och litteraturen som konstform samt samtal kring den egna och de andra deltagarnas texter, processer och konstnärliga ambitioner.

Satsningen är en del av Regionsamverkan Sydsveriges arbete för att stärka litteraturen som konstform och medfinansieras av Statens kulturråd. I Regionsamverkan Sydsverige ingår regionerna Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne.

Läs mer om Skrivyta Syd