Webbplatser

Webbplatser ikon

Publiksuccé för PLAY filmdagar

PLAY filmdagar arrangerades 23–24 september i Halmstad. Ett brett utbud av kortfilmer av halländska filmskapare i alla åldrar visades under två dagar. Över 100 personer deltog i workshoppar på lördagen och 170 personer såg filmvisningarna på söndagen. Här presenterar vi vinnarna och de filmer som har gått vidare till den nationella tävlingen.

Publicerad: 2023-10-06 (uppdaterad 2024-01-11)

Lördagen den 23 september fylldes kulturhuset för unga, Nolltrefem, med filmintresserade barn, unga och vuxna som alla ville testa olika filmrelaterade workshoppar. Totalt 120 personer besökte huset under dagen och släppte loss sin kreativitet.

Alla är vinnare i lättvikt

Filmer av unga filmskapare upp till 15 år visades i lättviktskategorin i PLAY kortfilmstävling. Alla 13 filmer som deltog är vinnare i denna kategori, dock har juryn ett hedersomnämnande som i år gick till 13-åriga Belma Mahmutovic.

Juryns hedersomnämnande i lättvikt

Juryns hedersomnämnande i kategorin lättvikt gick till:

Belma Mahmutovic för filmen Big piggis toilet visit.

Motiveringen löd:

En film där det är tydligt att filmskaparen lagt tid och kärlek på att ge liv till sin karaktär! Tittaren får följa allt från vardag till dramatiska situationer, glädje och sorg, och vi är imponerade av skaparens tålamod och engagemang.

Publikens pris

Publikens pris i lättviktskategorin gick till ”Non Stop” av filmskaparna Leo Velde Anderzén och Hugo Liedman.

Bild på hela gänget:

Här har vi alla filmskapare i kategorin lättvikt på PLAY kortfilmstävling som visade upp sina fina filmer på kulturhuset Nolltrefem.

Årets jury

Årets jury för PLAY kortfilmstävling bestod av erfarna filmare med koppling till Halland: Stina Eriksson, filmvetare och producent, Henrik Hellström, regissör, och Jonathan Lomar, dokumentärfilmare.

Den unga arrangörsgruppen gjorde ett fantastiskt jobb under hela dagen och skötte filmvisningen med bravur.

Filmvisningarna fortsatte på söndagen

På söndagen 24 september fylldes nästan Figarosalen helt – det var totalt 170 besökare; filmskapare och åskådare som ville ta del av alla de 33 filmer som visades i kategorierna mellanvikt, tungvikt och 27+ i PLAY kortfilmstävling. Det visades film från klockan 11 på förmiddagen till klockan 18 på kvällen och det hela avslutades med en fantastisk prisutdelning.

Vinnare och juryutlåtanden

De filmer som belönades med olika priser på söndagen var följande, inklusive utlåtande från juryn.

Bästa manus

Simon Schelin för manus till Vid din sida.

Med varsam hand och dramaturgisk noggrannhet berättas en liten historia om en jobbig verklighet. Dialogen ger oss förståelse för en besvärlig relation där i handling och genomtänkt struktur ett vardagsdrama växer fram.

Bästa foto

Fotograf Johan Kuurne för Ikaros.

För ett följsamt och tryggt bildspråk som förstärker den korta och överraskande berättelsen. Med kompositioner som skapar närhet och kontakt till filmens karaktärer fångas vi i en nästan klaustrofobisk laddning innanför klassrummets fyra magiska väggar.

Bästa dokumentär

Too heavy for you

Kristian Bengtsson

Motivation: Ett kärleksfullt porträtt av två väldigt olika personer. Fotot, rytmen och tonen väver samman dåtid med nutid på ett levande sätt. Filmen visar att man kan tycka olika men samtidigt komma överens, ett budskap att ta med sig.

Bästa filmklipp

Åsna

Redigerare: Jessica Johansson, Robin Bukhamseen och Emma Nordström.

Motivation: Klippningen tar en in under huden på huvudkaraktären på ett subtilt sätt som tillåter publiken att helt hänge sig åt den fina berättelsen och det duktiga skådespeleriet. Det är följsamt klippt och visar på god hantverksskicklighet.

Bästa skådespelarinsats

Yohanna Idha i filmen Vid din sida

Motivation: Den här skådespelaren gjorde en imponerande gestaltning med ett lågmält spel och ett rikt mellanregister, vi blev alla mycket berörda av hennes insats.

Bästa musik/ljud

Emanuel Notelid, för filmen Säg mitt namn så finns jag inte mer.

Motivation: Tystnaden och ensamheten får ta plats i denna film på ett sätt som skapar ett känslomässigt djup. Vinnaren av bästa ljuddesign, som utfört både ett detaljerat hantverk och historieberättande, går till Emanuel Notelid för filmen “Säg mitt namn så finns jag inte mer”.

Bästa film i Mellanvikt – direktkvalificerad till Novemberfestivalen

Söndag

Regissör Erika Eriksson

Motivation: En enkel berättelse med ett väl genomfört hantverk, skickligt klippt med en stabil framåtrörelse, tillsammans med ett foto som förädlar något så frustrerande som väntan på något som aldrig kommer.

Bästa film i Tungvikt – direktkvalificerad till Novemberfestivalen

Lämnad

Regissör Natanael Westerberg Andersson

Motivation: En tydlig stark premiss, fyndigt och smart berättad med oväntade vändningar. De flesta har suttit i samma sits som personerna i filmen, där varje moment känns som livsavgörande i stunden. Fina skådespelarinsatser och en tydlig regi.

Urval till den nationella tävlingen

Två filmer går till Urval och har fortfarande chans att komma med till Novemberfestivalen i konkurrens med urvalsfilmer från övriga regioner:

Inget agg

Regissör Arvid Runeson, Erika Eriksson, Cassandra Rivell och Kalle Waern

Motivation: En film som lyckas att med sparsam information engagera nyfikenhet hos tittarna. Roligt, enkelt och tydligt gestaltat. Vi som publik blir engagerade och roade. Första urvalsfilmen till Novemberfestivalen är “Inget agg”.

Ikaros

Regissör Klara Martelius

Motivation: En film med många bottnar som öppnar upp för en fördjupad upplevelse och släpper in till en komplex värld och relation. En twist som kongenialt binder samman filmen. Andra urvalsfilmen till Novemberfestivalen är “Ikaros”.

Fanny Tolkstam tog emot priset för regissör Klara Martelius film Ikaros.

Publikens pris

Nalle

Regissör: Jimi Vall Peterson

Vill du också vara med i PLAY kortfilmstävling?

Håll utkik i vår när anmälan öppnar för nästa år!