Webbplatser

Webbplatser ikon

Ökad risk för kikhosta i Halland

Flera fall av kikhosta har den senaste veckan konstaterats i Halland. Fallen är från olika delar av länet och har inte någon uppenbar koppling till varandra.

Publicerad: 2024-04-26

Detta tyder på att det sannolikt finns mycket kikhosta i omlopp i Halland nu vilket är viktigt att känna till om man ingår i eller har nära kontakt med någon i riskgrupp, det vill säga spädbarn och gravida.

Kikhosta är en smittsam luftvägsinfektion som orsakas av en bakterie. Infektionen kan ge svår och långvarig hosta. För de flesta går infektionen över av sig själv, men den kan bli särskilt svår för små barn.

– För att skydda de små barnen ska du vara särskilt uppmärksam på svår hosta om du är gravid eller har kontakt med gravida eller barn som är yngre än ett år. Särskilt viktigt är det om barnet är yngre än sex månader, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Läs mer om kikhosta på 1177.se Länk till annan webbplats..