Webbplatser

Webbplatser ikon

Arbetsskor införs för vårdnära medarbetare

Det finns en stor politisk enighet i Region Halland i frågan om arbetsskor. Samtliga partier har lyft den på olika sätt och förra året fanns frågan med i alliansens Mål och Budget som vann majoritet. Beslutet var att arbetsskor skulle utredas och genomföras under 2024.

Publicerad: 2024-05-14

− Många av Region Hallands medarbetare finns i vården, med dagar som till stor del spenderas på stående och gående fot. Syftet med skobidraget är att möjliggöra fotriktiga och högkvalitativa skor för en god och hållbar arbetsmiljö i rörelse, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Skobidrag införs

Från den 21 maj införs ett skobidrag på 800 kronor per år till vårdnära medarbetare som varit anställda i regionen under en sammanhängande period av sex månader. Bidraget blir en förmån som därför beskattas som lön. Skor kommer att kunna köpas i vanlig butik och bidrag fås mot redovisning av kvitto. Men det kommer också att gå att beställa skor i den förmånsportal som lanseras samma datum. Portalen var också en fråga som beslutades i förra årets Mål och Budget.

− Region Halland har bra förmåner och genom förmånsportalen samlar vi dem på en plats där du som medarbetare kan se och ta del av hela utbudet, säger Mikaela Waltersson och förklarar att det handlar om frågor som rabatter, friskvård, hantering av kvitton, men också möjlighet att överblicka hela sin kompensation från arbetsgivaren och tillgång till oberoende pensionsrådgivning.

− Det känns väldigt positivt att vi kan starta upp en förmånsportal till stöd för alla medarbetare. Här tillgängliggörs de många förmåner som faktiskt redan finns i Region Halland och nya förmåner blir enkla att hitta via portalen.

Fakta om skobidraget

Kostnaden för det årliga skobidraget beräknas bli cirka 7,5 miljoner kronor årligen, baserat på 6400 medarbetare.

Vårdnära medarbetare innefattar samtliga yrkesgrupper som finns i vården eller arbetar vårdnära. I detta innefattas även yrkesgrupper som exempelvis medarbetare inom vårdnära service och lokalvårdare.

Medarbetare som redan idag har skyddsskor som bekostas av arbetsgivaren omfattas inte av erbjudandet.