Flera halländska läkare bakom publicering i välrenommerad tidskrift
En vetenskaplig artikel, där ett flertal av författarna är verksamma på Hallands sjukhus, har nyligen blivit publicerad i tidskriften The Lancet - Regional Health Europe. Artikeln bygger på en studie där man har utvärderat ett beslutsstöd som används vid undersökning av barn som söker akut vård för skalltrauma.
Varje dag händer det att barn slår i huvudet och söker till akutmottagningen med sina föräldrar. En del av dessa barn drabbas av allvarliga hjärnblödningar och behöver intensivvård eller operation. På akuten är det ibland svårt att veta vilka barn som behöver utredas vidare, exempelvis med röntgen eller inläggning.
Det finns för- och nackdelar, och även risker i vissa fall, kopplat till både hemskrivning, röntgen och observation på sjukhus. Därför publicerades 2016 ett beslutsstöd för att hjälpa läkarna på akuten att sortera vilka barn som kan skickas hem, vilka som behöver observeras och vilka som behöver röntgas.
Testat om beslutsstödet fungerar
Syftet med studien, som artikeln handlar om, var att säkerställa att beslutsstödet fungerar som avsett här i Skandinavien. Studien har genomförts på 16 sjukhus i Sverige och Norge och koordinerats från Halmstad. Förstaförfattare är Fredrik Wickbom, specialistläkare i anestesi och intensivvård på Hallands sjukhus Halmstad och doktorand vid Lunds Universitet.
– Vi blev naturligtvis väldigt glada över att vårt manuskript accepterats efter en noggrann review-process av externa granskare. Det visar att fler än vi ser att just området barn som slår i huvudet är angeläget och berör många, säger Fredrik Wickbom.
Vad betyder en publicering i en sådan tidskrift?
– Det betyder ett större vetenskapligt genomslag, där våra resultat sprids i större utsträckning. Denna artikel, och de uppföljande som planeras under 2025, ser vi har goda möjligheter att påverka hur man arbetar vidare med riktlinjeutveckling och implementering av dessa både i Skandinavien och på andra platser runt om i världen, säger Fredrik Wickbom.
Han lyfter fram att publikationen är resultatet av att många kollegor i den svenska sjukvården (allt från undersköterskor, sjuksköterskor och läkare till chefer, forskningsenheter, och dataskyddsenheter) har bidragit under många år.
– Det visar att det faktiskt går att göra pragmatiska studier, utan stora ekonomiska muskler, i den kliniska vardagen när alla hjälps åt och drar sitt lilla strå enträget till stacken. Vi vill tacka alla dessa, och även alla barn och anhöriga som har bidragit som deltagare och vårdnadshavare, säger Fredrik Wickbom.
Totalt har uppskattningsvis flera hundra personer bidragit på olika sätt – dels sjuksköterskor och läkare på de olika sjukhusen, men också barnens vårdnadshavare som svarat på enkäterna. Man har även samarbetat med Högskolan i Halmstad kring vissa av de statistiska analyserna. Studien har sjösatts, drivits och koordinerats från Hallands sjukhus Halmstad, med stöd från FoU (Forskning och utveckling). På varje sjukhus har det funnits en lokal studiekoordinator.
Talrik representation från Region Halland
Ett flertal av de totalt 26 artikelförfattarna kommer från anestesikliniken på Hallands sjukhus Halmstad och kirurgkliniken i Halmstad och Varberg. Fredrik Wickbom har som doktorand koordinerat hela arbetet, det vill säga från utveckling av det digitala systemet för datainhämtning till rekrytering och samverkan med deltagande enheter, till dataanalys och manuskriptarbete. Hans handledare Johan Undén var med och skrev beslutsstödet 2016 och är huvudansvarig för riktlinjerna inom SNC. Han är initiativtagare till denna studie och har fungerat som senior forskare under hela processen.

Johan Undén och Fredrik Wickbom.