Patienter informeras om provtagning i mötet med vården
När prover tas inom vården ska patienten informeras om vad som ingår i provtagningen, enligt alla gällande rutiner. Med anledning av den senaste tidens debatt om prover för alkoholkonsumtion är detta en fråga som blivit aktuell.
Den senaste tiden har det varit en debatt på nationell nivå om PEth-tester, som mäter alkoholintag över tid. Dessa används av vården för att utreda symptom och ställa diagnos. När proverna är kraftigt förhöjda ger provsvaren möjlighet för vården att hjälpa patienten med sitt alkoholbruk. När det inte lyckas och om alkoholintaget är så högt att det påverkar körförmågan kan en läkare ibland bedöma att information ska skickas till Transportstyrelsen. Det är tillämpningen av deras regelverk kring testerna som nu hamnat i fokus.
Transportstyrelsen ser över tillämpning av regelverk
Transportstyrelsen har i dagarna meddelat att man ser över tillämpningen och regelverket bland annat för att förtydliga och anpassa hur testerna används.
− Detta är en fråga som kan leda till oro och vi välkomnar ett förtydligande från Transportstyrelsen. För oss som region är det viktigt att framhålla att vi enligt rutin alltid ska berätta om de prover som tas, säger Anders Åkvist, chefläkare i Region Halland och beskriver hur PEth-tester används inom vården.
− Testet är ett bra verktyg för oss i att utreda symptom men också för att kunna stötta personer som söker vård för riskbruk av alkohol. Det är allvarligt för oss som vårdgivare om en oro för tillämpningen och konsekvenserna inom en annan myndighet skapar en risk att personer inte söker den vården.