Direkt till innehållet

Ökad smittspridning även i Halland

Publicerad: 2021-11-24 Senast ändrad:

De senaste dagarna har vi kunna se att fler personer varit bekräftat smittade med covid-19. Antalet sjukhusvårdade har också ökat från ett par per dygn till upp emot nio patienter. Vi har fortsatt inga nya dödsfall. Därför är det nu viktigt att följa de råd som gäller och bidra till att minska smittspridning. Sprid gärna budskapet:

Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom, provta dig vid symtom oavsett om du är vaccinerad eller ovaccinerad, samt, vaccinera dig om du inte gjort det och ta även den andra och tredje dosen då det blir din tur. I länder med ett allvarligare pandemiläge är majoriteten av de som blir svårt sjuka ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade.

Även vaccinerade ska stanna hemma om någon hemma har covid-19

Folkhälsomyndigheten har idag publicerat en uppdaterad vägledning för smittspårning av covid-19. Det som gäller från nu är att alla som bor tillsammans med någon som har covid-19 ska:

  • stanna hemma i 7 dagar från den smittades provtagningsdatum, gäller både vaccinerade och ovaccinerade.
  • som symtomfri genomföra självprovtagning dag 5 från den smittades provtagningsdatum, gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer som är 6 år och äldre.
  • vid symtom på covid-19 omgående genomföra självprovtagning covid-19, precis som alla andra som är 6 år eller äldre ska göra sedan i måndags.

Undantag från detta är personer som haft covid-19 de senaste 6 månaderna. De behöver inte stanna hemma eller genomföra provtagning.