Direkt till innehållet

Två producenter ska göra film av inskickade berättelser

Publicerad: 2022-09-08 Senast ändrad:

I våras sökte vi producenter till årets upplaga av satsningen Nya berättelser för film. Uppdraget är att göra film av två berättelser – vilka i sin tur ska hittas genom en öppen efterlysning. Intresserade producenter, med eller utan erfarenhet, ansökte om att vara med och nu är det klart! Vi presenterar stolt årets producenter: Mattias Dimfeldt och Rebecca Sellergren.

Som filmproducenter i satsningen ansvarar de för att förvalta varsin berättelse och göra den till film genom förproduktion, inspelning, efterproduktion och distribution. Producenterna får stöttning i sin roll i form av nätverksträffar och mentorskap.

Efterlysningen av nya berättelser är öppen till den 15 oktober. Producenterna är med och gör urvalet, genom att välja varsin berättelse att göra film av, efter att en jury först sållat fram sex möjliga kandidater bland de berättelser som skickas in.

Årets producenter presenterar sig

Mattias Dimfeldt.

Namn: Mattias Dimfeldt

Kort om Mattias: Bor i Halmstad med familj, kanin och tränar på Crossfit Halmstad. Gillar att spela engelska brädspel med vänner.

3 favoritfilmer:

  • Tillsammans – Härlig tidsresa till 70-talet.
  • Sagan om Ringen – Tog bioupplevelsen ett steg framåt när den kom.
  • Black Swan – En av många filmer som är inspirerad av Bergmans film Persona.

Hur känns det att vara en av de utvalda producenterna för Nya Berättelser 2022?

–Det känns såklart fantastiskt roligt och hedrande att bli utvald till att få producera en halländsk film! Lyxigt att få välja mellan olika berättelser. Nu när jag fått möjligheten vill jag producera en riktigt vass kortfilm.

Vem är du som producent?

–Producerar till vardags företagsfilm i mitt företag Filmbyggarna. Har även producerat novellfilm och dokumentärfilm som vi spelat in i Halland. Långfilmen Fröken Julie som spelades in i Laholm/Halmstad vann pris på Burbanks internationella filmfestival i LA för bästa utländska långfilm.

Vad tycker du gör en berättelse bra?

–Jag tycker såklart om unika berättelser som sticker ut. I det här fallet kanske en deckare, action eller varför inte ett spännande drama som utspelar sig på 60-talet? Men jag vill inte begränsa mig på förväg utan vill vara öppen för alla berättelser som kommer in.

Rebecca Sellergren.

Namn: Rebecca Sellergren

Kort om Rebecca: En person som rört sig i gränslandet mellan kultur, produktion, service, media och allt(?) annat under hela livet. Sedan 2013 har jag varit en del av Dramalogen i Halmstad. Tror att det mesta går att lösa och om man möter motstånd är det antagligen en alldeles för bra idé för att lägga ner.

3 favoritfilmer:

  • Iron man 1
  • Försoning
  • Picassos äventyr

Hur känns det att vara en av de utvalda producenterna för Nya Berättelser 2022?

–Jag ser verkligen fram emot att vara producent för Nya berättelser 2022. För mig är det lite av en nygammal roll då jag har nosat på producentrollen tidigare i och med min inblandning i Dramalogen, Halmstad. Där är vi alla kulturutövare och i den rollen måste man göra allt möjligt för att saker och ting ska bli av. Det ska bli spännande att se hur väl mina tidigare erfarenheter kan komma till nytta i detta projekt men också väldigt roligt att få lära sig mycket nytt i en kreativ process.

Vad hoppas du få ut av satsningen?

–Givetvis vill jag att personen bakom berättelsen blir nöjd och känner att vi lyckas framföra storyn på ett bra sätt. Sedan ser jag fram emot att lära känna andra kulturutövare och lära mig massor!

Vad tycker du gör en berättelse bra?

–Igenkänning, bra och sanna karaktärer, att det inte känns för stressat.

Har du en berättelse som behöver få bli film?

Vill du berätta en historia som inte finns att se som film idag? Vi söker nya berättelser för film som dessa två producenter ska förvalta. Kanske är det denna gång din berättelse?

Läs mer och ansök med din berättelse, senast den 15 oktober 2022.

En nationell satsning på nya röster

Nya berättelser för film är en satsning på kort film som finansieras av Svenska Filminstitutets krisstöd Talent to Watch – Nya röster, Regionsamverkan Sydsverige, och Region Halland; Resurscentrum för film i Halland och Kultur i Halland – Film.

Kontakt

För mer information, kontakta:

Anna Öst, projektledare anna.ost@regionhalland.se
Anna Eriksson, filmutvecklare anna.k.eriksson@regionhalland.se