Direkt till innehållet

Ultraljudsmottagningen i Halmstad flyttar till stan

Publicerad: 2023-05-26 Senast ändrad:

Den 29 maj flyttar Kvinnohälsovårdens ultraljudsmottagningen från sjukhuset i Halmstad till kvinnohälsovårdens lokaler i centrala Halmstad på Brogatan 1.

Till ultraljudsmottagningen kommer den gravida kvinnan som ska göra ett ultraljud hos en barnmorska, exempelvis KUB-ultraljud eller ett rutinultraljud.

– Det känns så roligt att vi fått nya fina lokaler i direkt anslutning till kvinnohälsovården, det innebär att alla ordinarie besök under en graviditet görs på samma plats här hos oss på Brogatan 1, ultraljuden kommer göras på plan 3 här i huset, säger Sofia Hansson, barnmorska på kvinnohälsovården Halmstad.

Om Ultraljudsmottagningen
Kvinnohälsovården i Region Halland erbjuder ultraljudsundersökningar under graviditet. Alla gravida i Sverige erbjuds att göra ett rutinultraljud under graviditeten.

  • Tidigt ultraljud görs i graviditetsvecka 12-14 för att bekräfta graviditeten samt graviditetslängd och se antal foster.
  • KUB-kombinerat ultraljud och blodprov görs i graviditetsvecka 12-14. Det är ett utökat tidigt ultraljud och är ett sätt att ta reda på sannolikheten om ett foster har en kromosomförändring.
  • Rutinultraljud (RUL) utförs oftast kring graviditetsvecka 18-20. Ett rutinultraljud görs främst för att räkna ut förlossningsdatum, se antal foster och bedöma moderkakans läge. Det görs också en noggrann genomgång av fostrets anatomi.