Direkt till innehållet

Varbergsläkare: – Sju kvinnor har fått barn efter livmoderstransplantation

Publicerad: 2019-01-22 Senast ändrad:

FYRA FRÅGOR till Janusz Marcickiewicz överläkare på Hallands sjukhus med anledning av inslaget i ”Skavlan” i helgen om Malin Stenberg som fick en son – Vincent nu 4 år – efter att fått en livmoder transplanterad på Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2013.

Du var med i det team som genomförde livmoderstransplantationen. Hur gick det till?
– Vi gjorde totalt nio operationer mellan 2013–2014. Operationerna började med att projektledaren Mats Brännström började operera på donatorn och efter 10–13 timmar kom han med livmodern till den operationssal där jag förberett mottagaren genom att öppna buken och skapa plats för livmodern. Vi sydde in livmodern i vaginan, kopplade med kärl, ledband, bukhinna etcetera. Transplantationen tog totalt 4–6 timmar.

Hur blev resultatet?
– Fantastiskt. Sju av kvinnorna som opererades har sedan dess fått åtta friska barn. Malin, som var med på TV, var den som först fick barn. Hos två av kvinnorna som var med i projektet fick vi tyvärr ta bort livmodern på grund av komplikationer.
Vad har hänt med ert projekt sedan 2014?
– Ett nytt projekt med tio planerade operationer pågår på Kvinnokliniken på Sahlgrenska – men utan mig den här gången – sex är gjorda delvis med användning av robot.
Vilket genomslag har er metod fått?
– Vi har visat att det går. Väldigt många försök har gjorts sedan dess och några barn är födda även utanför Sverige. Men vi var först och ingenstans har de lyckats i den omfattningen vi gjorde.​​​