Vinnare i PLAY kortfilmstävling
PLAY kortfilmstävling slog i år rekord i antal anmälda filmer, hela 48 filmer av halländska filmskapare i alla åldrar visades den 17–18 september då PLAY filmdagar arrangerades på Nolltrefem och i Figarosalen i Halmstad.
Det var en välbesökt festival som under två dagar drog en publik på ca 200 personer. Filmerna deltog i olika klasser utifrån regissörens ålder.
I juryn för PLAY kortfilmstävling 2022 satt SaraKlara Hellström, regissör och manusförfattare, Antonio Ikovic, regissör, filmfotograf och colorist samt Andrej Green, filmutvecklare i Kungsbacka kommun.
Lättvikt för de yngsta regissörerna
I lättviktsklassen deltar filmskapare upp till 15 år och alla får pris. I år var det 9 filmer som visades lördagen den 17 september på Nolltrefem.
Juryns hedersomnämnande gick till regissören Nicholas Linklater från Varberg med filmen Euclid, med motiveringen:
”Med ett bra ljud och ett genomtänkt foto bjuder filmskaparna på spännande vändningar som håller tittaren på tå!”
Kval till den nationella tävlingen Novemberfestivalen
På söndagen den 18 september fortsatte PLAY kortfilmstävling med regissörer från 16 år och uppåt, i tre klasser: Mellanvikt 16–19 år, tungvikt 20–26 år och 27+. Vinnarna i tungvikt och mellanvikt går vidare till den nationella filmtävlingen Novemberfestivalen i Trollhättan den 25–26 november, som ibland kallas ”SM i kortfilm för unga”.
Tungviktspriset gick till: Kasper Böhnke för Planlöst kringflackande. Kasper är från Vallda, Kungsbacka.
Juryns motivering:
”Med ett manus lika starkt som sin premiss och en empatisk blick mot sina karaktärer så har denna filmen lyckats vinna juryns hjärtan. Här ser vi en tydlig regivision där alla filmkonstens komponenter används för att berätta en liten historia om ett större tema, och det med bravur.”
Mellanviktspriset går till: Waldemar Wahlbeck för Den bruna tungans vals. Waldemar är från Halmstad.
Juryns motivering:
”Med ett effektivt bildspråk och otvungna iscensättningar lyckas regissören förmedla en kaotisk och gäckande tillvaro för en ungdom med alldeles för många relationer och situationer i sitt liv än vad han har förmågan att förhålla sig till och bära upp. Filmmakaren lurar oss, med sitt lätta handlag i regin, att tro att huvudkaraktären mest flyter omkring i riktningslöst lunk men under ytan på varje scen dras skruven långsamt åt. När berättelsen når sitt slutmål har filmen lyckats förmedla en universell känsla av hur vi alla får ”valsa runt” i en för övermättad tillvaro.”
Urvalsfilmer har också chansen att tävla nationellt
Till Novemberfestivalen utses också två urvalsfilmer. Dessa två filmer kommer eventuellt med till Novemberfestivalen efter ett urval som ges till känna i oktober månad:
Natanael Westerberg Andersson med filmen Tork.
Juryns motivering:
”I en film som på kort tid lyckas röra sig mellan mänskligt drama och emotionell thriller förmedlas en närgången känsla av omedelbar personlig kris. I en handvändning kastas filmens huvudkaraktär och publiken in i en situation där vi tillsammans får utmana oss i vad vi är beredda att göra för en medmänniska. Och när karaktären kommer ut på andra sidan av vad som upplevts som en existentiell brottningsmatch är hon för evigt förändrad.”
Anna Lundin med filmen En Blommas Erkännande.
Juryns motivering:
”En hypnotisk och stämningsfull film där ljud och bild jobbar tätt ihop. Med en rytm i klippningen som träffsäkert försätter publiken i trans. Här lyckas filmskaparen förmedla starka känslor och ett tillstånd utan att att falla för frestelsen att ge självklara svar.”

Vinnare av priser i olika kategorier
En rad andra priser delades också ut, nedan följer vinnarna och motiveringar.
Tomas Möller-priset för bästa manus: Kasper Böhnke för filmen Planlöst kringflackande.
Kasper är från Vallda, Kungsbacka.
Juryns motivering:
”Konsten att berätta en historia där karaktärerna berör och utvecklas är essentiell om du vill fånga en publik. Identifikation och empati är ledord. Huvudkaraktären i den vinnande filmen gör en diametral resa i sig själv och svart byts till vitt. Via flera filmiska vändpunkter följer vi karaktären nedåt, men slutligen uppåt till resans slutmål.”
Bästa filmfoto: Stella Rydholm Thal för filmen Under huden.
Stella är från Kungsbacka och fd. elev på filmlinjen på Sturegymnasiet i Halmstad.
Juryns motivering:
”I den här filmfotografens filmer så är det svårt att se att ett annat foto är möjligt för att gestalta just det som de här berättelserna ska förmedla i känslor och mening. Fotot förhöjer berättelsen. Det är ett modigt öga bakom kameran, som skapar bilder som överraskar, utmanar och underhåller tittaren, och som på samma gång är knivskarpt i att fånga detaljer och uttryck. Filmfoto-arbetet i filmen Utflykt drar obevekligt in sin tittare i ett fascinerande universum. Det är inte bara snurrigt utan en precis rörighet. Filmfoto-arbetet i Under huden dröjer kvar och väntar ut, och tar till slut plats i bildrutan genom att bearbeta bilden och lägga på ett lager, i form av ett spöke.”
Bästa dokumentär: Jimi Vall för Äskhult, den eviga platsen.
Jimi är från Falkenberg, nu boende i Göteborg.
Juryns motivering:
”En stark tematiskt berättad historia som genom dess vackra foto och målande ljudbild tar med oss på en resa genom tid och rum. En suggestiv berättelse där bild och ljud tillsammans skapar framåtrörelse och nyfikenhet på vad det är för konstig plats vi hamnat på. Tänk att det finns så mycket drama att hämta ur denna ‘edens lustgård’.”
Bästa klipp: Anton Bennarsten och Natanael Westerberg Andersson för Tork.
Anton och Natanael är fd elever från Katrinebergs folkhögskola.
Juryns motivering:
”Med träffsäker rytm och tydliga val där klippningen fått ta plats som berättarkomponent för att frammana den stress och desorientering som ett nytt jobb kan innebära. Än mer när det är ofrivilligt.”
Bästa ljud/musik: Björn van Weiden för Äskhult, den eviga platsen.
Björn är från Kungsbacka.
Juryns motivering:
”Med en ljuddesign som direkt fångar upp publikens intresse och leder oss in i en värld som många glömt bort. Väcker denna ljudbild liv i det som en gång varit och visar på hur man med ljudets medium kan skapa inre bilder som är minst lika färgstarka som de bilder vi ser.”
Bästa skådespelare: Frida Bolinder i filmen Dra rå.
Frida är elev på filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro.
Juryns motivering:
”Med stor briljans visar denna skådespelare på en genuinitet som är svår att få till. Med en nyanserad dialog och i ett högt tempo lyckas skådespelaren visa på en skörhet som göms bakom en hård attityd. Det är en samstämmig berättelse där regissör och skådespelare tillsammans lyckats skildra den sorgliga verklighet som tyvärr fortfarande drabbar många unga tjejer.”
Publikens pris gick i år till filmen Det som aldrig kunde hända av William Hagelsjö och Adrian Karlsson. Båda filmskaparna går filmlinjen på Sturegymnasiet i Halmstad.