Direkt till innehållet

Baertlings verk ser dagens ljus efter 40 år

Flera kända konstverk av Olle Bærtling kan nu visas efter att ha legat nedpackade i nästan 40 år. Bättre ljus- och klimatförhållanden och högre säkerhet gör att Hallands Konstmuseum i dag kan ställa ut en helt ny sorts konst. – Nu väntar vi spänt på publikens respons, säger Annelie Tuveros, utställningsansvarig.

 

Utställningsansvarig Annelie Tuveros.
Utställningsansvarig Annelie Tuveros. Foto: Magnus Andersson

 

 

Med bara några veckor kvar till invigningen av nya Hallands konstmuseum i Halmstad råder febril aktivitet för att få allting klart. I den nya utställningslokalen på andra våningen håller magasinsföreståndaren Stefan Kejlberg på att hänga upp tavlor av Halmstadkonstnären Olle Bærtling.

– Vi brukar hinna med mellan 17–20 verk på en dag om vi är två personer som hjälps åt, säger Stefan samtidigt som han mäter avståndet från kanten på den ena tavlan till kanten på den andra.

– 52,4 millimeter hamnar vi på, konstaterar han och gör en markering med tejp.

 

RÖD TRÅD?

På en arbetsbänk ligger en tumstock, några öglor, ett vattenpass och en miniräknare.

Till sin hjälp har han även den röda laserlinjen som lyser utmed den vita väggen.

Utifrån denna mittlinje hängs de olika konstverken.

– Man får fundera en hel del på kompositionen när man hänger tavlorna. Vissa av Olle Bærtlings konstverk är så monumentala i sig själva att de kan ta ut varandra när man hänger dem bredvid varandra. Häromdagen ägnade vi flera timmar åt att diskutera hur vi bäst skulle hänga de här tavlorna, berättar utställningsansvariga Annelie Tuveros och pekar på tre stora konstverk med Bærtlings karaktäristiska trianglar i starka färger.

 

TÄNKT TV-TORN

Från Hallands Konstmuseums sida är man mycket glada över att kunna öppna med just Olle Bærtling.

– Det känns fantastiskt eftersom han har en förankring

Något för alla. – Här finns en sådan mångfald.

Alla kan hitta något, oavsett om man är intresserad av samtidskonst eller av historia, säger Annelie Tuveros.

Flera kända konstverk av Olle Bærtling kan nu visas efter att ha legat nedpackade i nästan 40 år. Bättre ljus- och klimatförhållanden och högre säkerhet gör att Hallands Konstmuseum i dag kan ställa ut en helt ny sorts konst.

– Nu väntar vi spänt på publikens respons, säger Annelie Tuveros, utställningsansvarig.

här. De här tavlorna har varit nedpackade sedan 1981, medan andra lånats ut till utställningar tidigare. Nu har vi möjlighet att visa bredden i hans konstnärskap, från den första målningen Karlberg till de senare, mer abstrakta konstverken i olja. Man ser tydligt hans utveckling, säger Annelie Tuveros.

I utställningen visas också några av de modeller som ingår i Bærtlings konstsamling. Bland annat finns en modell från 1970-talet av ett tänkt tv-torn i Abu Dhabi. Annelie Tuveros trär på ett par tunna bomullshandskar och packar varsamt upp en modell ur en papperslåda.

– De här tornen tänkte sig Olle Bærtling cirka 300 meter höga.

 

NY VÄRLD ÖPPNAR SIG

Den nybyggda delen av museet med huvudentrén vänd mot Nissan motsvarar dagens höga krav på säkerhet och miljö. Tack vare det har en helt ny konstvärld öppnat sig.

I den ursprungliga byggnaden har takfönstren satts igen och möjliggjort att exempelvis Lotta Antonssons fotobaserade konst kan visas här.

– Även Lotta Antonsson har anknytning till Halland. Hon bor numera i Berlin men har sommarbostad utanför Falkenberg, berättar Annelie medan vi går förbi några av verken där kvinnor porträtteras ur ett feministiskt och politiskt perspektiv.

Här hänger till exempel de kända verken Lady Lovely Look I och II.

 

TÄNJER PÅ GRÄNSEN

Annelie Tuveros känner sig privilegierad som har fått vara med och utveckla det nya museet.

– Det som är mest spännande är att få utforska fältet, att få tänja på gränserna för vad ett konstmuseum visar: slöjd, arkitektur, fotokonst med mera – och att få väva in de kulturhistoriska samlingarna med konsten.

 

Text: Therése Alhult Bild: Magnus Andersson

 

Senast ändrad: