Direkt till innehållet

Det nya coronaviruset (covid-19)

Här finns uppdaterad information om läget i Halland. De allra flesta som får covid-19 blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukvård, men det är viktigt att stanna hemma, för att inte smitta andra.

Håll avstånd och ta personligt ansvar

Några viktiga saker som alla kan göra:

• Stanna hemma om du är sjuk, även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.

Provtagning

Självprovtagning covid-19 (PCR-test)

Alla som är 12 år eller äldre och har symtom på covid-19 bör boka självprovtagning. Provet visar om du har en pågående covid-19-infektion och du tar det på dig själv. Via 1177.se bokar du tid och plats för provtagning som sedan sker vid särskilda provtagningsbussar. Provet är kostnadsfritt. Den som inte har möjlighet att ta sig själv till en provtagningsbuss kan använda sig av ombud. Vid behov finns även möjlighet till hemleverans.

Självprovtagning för barn mellan 6-11 år

Barn som är 6-11 år har också möjlighet att boka provtagning. För många mindre barn kan det vara obehagligt att provtas, därför kan det då vara bättre att bara stanna hemma när barnet är sjukt. Provtagningen genomförs av barnet med hjälp av förälder eller annan vårdnadshavare.

Stöd till barn vid självprovtagning

På en provtagningsplats per kommun finns möjlighet till stöd av vårdpersonal vid provtagning av barn och unga. Rekommendationen till föräldrar och tonåringar är att boka självprovtagning på en av de platserna. Det syns tydligt var möjligheten till hjälp av vårdpersonal finns när man loggar in på 1177.se och boka tid och plats för självprovtagning covid-19.

Läs mer på1177.se om hur självprovtagningen fungerar.

Antikroppstest

Du som är över 18 år och är frisk från förkylning, feber och andra symtom på covid-19 sedan minst 14 dagar kan boka en tid för antikroppstest för att ta reda på om du haft covid-19.

Antikroppstest - visar om du haft covid-19 tidigare - 1177.se

Smittspårning

Vid en smittspårning kartlägger läkare på vårdcentralen eller en smittspårare på Region Hallands smittspårningsenhet vilka personer som varit i kontakt med den person som bekräftats ha covid-19, under den smittsamma perioden. Dessa blir kontaktade och får förhållningsregler att följa. Den som bor tillsammans med en person som bekräftats ha covid-19 får särskilda förhållningsregler.

Om du behöver vård

Är dina symtom sådana att du behöver vård – sök vård på vanligt vis. Om du är patient och har symtom på covid-19 kommer du erbjudas provtagning och omhändertagande i den ordinarie vården.

Besöksregler i hälso- och sjukvården

För att minska risken för smittspridning gäller uppdaterade besöksregler för dig som ska besöka våra sjukhus och vårdcentraler.

För dig som ska besöka hälso- och sjukvården i Halland - 1177.se

Stöd till dig som företagare i Halland

För dig som är företagare i Halland och som möter stora utmaningar på grund av covid-19 finns olika stöd att få. Rådgivning, affärsutveckling och finansiering är några exempel på stöd.

Tillsammans för Halland - stöd till företagare

Stöd till kultursektorn i Halland

Kultursektorn har drabbats hårt av konsekvenserna av covid-19-pandemin. Region Halland vill därför underlätta för kulturskapare, arrangörer och kulturaktörer i Halland och har vidtagit en rad åtgärder.

Kulturstöd under coronapandemin

Information in other languages

You can find information in other languages on The Public Health Agency of Sweden’s website

Senast ändrad: