Direkt till innehållet

Det nya coronaviruset (covid-19)

Här finns uppdaterad information om läget i Halland. De allra flesta som får covid-19 blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukvård, men det är viktigt att stanna hemma, för att inte smitta andra.

Smittskyddsläkaren - vi måste fortsätta att hålla ut

Vi är många som gjort stora förändringar i våra liv och har avstått från saker som vi velat göra. Det har haft betydelse för att bromsa smittspridningen. Det är viktigt att vi fortsätter att följa rekommendationerna även under sommaren, annars riskerar vi att situationen snabbt förändras. Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland, uppmanar alla att hålla ut!

Skydda dig själv och andra

• Stanna hemma om du är sjuk, även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

• Håll avstånd till andra. Ha ca 2 meter mellan er när ni ses, både inomhus och utomhus.
  • Res bara om det är nödvändigt.

Provtagning

Självprovtagning covid-19 (PCR)

Från och med den 17 juni kan alla vuxna med symtom på covid-19 provta sig. Provet visar om du har en pågående covid-19-infektion och du tar det på dig själv. Via 1177.se bokar du tid och plats för provtagning som sedan sker vid särskilda provtagningsbussar. Provet är kostnadsfritt. Den som inte har möjlighet att ta sig själv till en provtagningsbuss kan använda sig av ombud. Vid behov finns även möjlighet till hemleverans. Läs mer här om hur självprovtagningen fungerar.

Om antikroppstest i Halland

Region Halland har börjat erbjuda antikroppstest för vård- och omsorgspersonal i Halland. Arbete pågår för att kunna erbjuda antikroppstest för fler grupper och då i första hand riskgrupper. Denna provtagning blir aktuell senare i år.

Om du behöver vård

Är dina symtom sådana att du behöver vård – sök vård på vanligt vis. Om du är patient och har symtom på covid-19 kommer du erbjudas provtagning och omhändertagande i den ordinarie vården.

Besöksregler i hälso- och sjukvården

För att minska risken för smittspridning gäller uppdaterade besöksregler för dig som ska besöka våra sjukhus och vårdcentraler.

För dig som ska besöka hälso- och sjukvården i Halland - 1177.se

Stöd till dig som företagare i Halland

För dig som är företagare i Halland och som möter stora utmaningar på grund av covid-19 finns olika stöd att få. Rådgivning, affärsutveckling och finansiering är några exempel på stöd.

Tillsammans för Halland - stöd till företagare

Stöd till kultursektorn i Halland

Kultursektorn har drabbats hårt av konsekvenserna av covid-19-pandemin. Region Halland vill därför underlätta för kulturskapare, arrangörer och kulturaktörer i Halland och har vidtagit en rad åtgärder.

Kulturstöd under coronapandemin

Vill du hjälpa till?

Med anledning av covid-19 har Region Halland behov av fler medarbetare, både inom vården och i serviceyrken. Vi tar också tacksamt emot hjälp från företag och privatpersoner som kan bidra med godkända artiklar till vården.

Hjälp till med anledning av covid-19

Information in other languages

You can find information in other languages on The Public Health Agency of Sweden’s website

Senast ändrad: