Direkt till innehållet

Det nya coronaviruset (covid-19)

Här finns uppdaterad information om läget i Halland. De allra flesta som får covid-19 blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukvård, men det är viktigt att stanna hemma, för att inte smitta andra.

Smittskyddsläkaren - vi kan inte börja leva som vanligt

Vi är många som gjort stora förändringar i våra liv och har avstått från saker som vi velat göra. Det har haft betydelse för att bromsa smittspridningen. Vi kan inte börjar leva som vanligt nu när sommaren kommer, då riskerar vi att situationen snabbt förändras. Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland, uppmanar alla att hålla ut!

Skydda dig själv och andra

• Stanna hemma om du är sjuk, även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra. Ha ca 2 meter mellan er när ni ses, både inomhus och utomhus.
  • Res bara om det är nödvändigt.

Behöver jag kontakta vården?

Du behöver bara kontakta din vårdcentral eller 1177 om du känner dig mycket sjuk. Åk inte direkt till en vårdmottagning.

Här kan du få reda på vilken hjälp som behövs, innan du ringer eller på annat sätt kontaktar vården. Svara på frågorna för att se hur du kan ta hand om dig själv eller om du behöver kontakta vården. Till frågetest corona/covid-19

Provtagning

Från och med den 17 juni kan alla med symtom på covid-19 provta sig. Via 1177.se bokar du tid och plats för provtagning som sedan sker vid särskilda provtagningsbussar. Provet visar om du har en pågående covid-19-infektion och du tar det på dig själv.

Boka provtagning på 1177: Självprovtagning covid-19 Halland

Obs! Provsvar självprovtagning försenade

Många provsvar har varit försenade sedan starten den 17 juni och tagit väsentligt längre tid än de två dygn som meddelats. Det beror på problem med det externa laboratoriet som regionen använder via Folkhälsomyndighetens upphandling och validering.

För dig som har provtagit dig - du kommer få svar om du inte redan fått det. Vi ber om ursäkt för förseningarna och förstår att detta kan ha ställt till problem för dig. Om du har fått provsvar "tekniskt fel - ditt prov gick inte att bedöma" så logga in på 1177.se och boka en ny tid för självprovtagning, om du fortfarande har symtom.

Så går det till:

Du som är över 18 år och har symtom på covid-19 loggar in på 1177.se och bokar tid och plats för provtagning. Provtagningsbussar finns uppställda i varje kommun. Det är mycket viktigt att du tänker på att inte åka kollektivt till provtagningsplatserna, eftersom du har symtom och kan smitta andra.

Om du behöver vård

Är dina symtom sådana att du behöver vård – sök vård på vanligt vis. Om du är patient och har symtom på covid-19 kommer du erbjudas provtagning och omhändertagande i den ordinarie vården.

Självprovtagning

Vid provtagningsbussen får du ett provtagningspaket och du tar provet på dig själv på plats vid bussen. Provet tas i näsa och svalg med en provtagningspinne. Du får tydliga instruktioner. Provet lämnar du till provtagningsbussen.

Du får ditt provsvar via 1177 Vårdguidens e-tjänster inom två dagar. Om provsvaret visar att du har en pågående covid-19-infektion har du möjlighet att boka en telefontid för mer information. Du får också skriftliga förhållningsregler.

Om du inte har möjlighet att logga in på 1177.se kan du ringa Pandemimottagningen för att få hjälp med bokning, tfn 010-47 619 13.

Besöksregler i hälso- och sjukvården

För att minska risken för smittspridning gäller uppdaterade besöksregler för dig som ska besöka våra sjukhus och vårdcentraler.

För dig som ska besöka hälso- och sjukvården i Halland - 1177.se

Stöd till dig som företagare i Halland

För dig som är företagare i Halland och som möter stora utmaningar på grund av covid-19 finns olika stöd att få. Rådgivning, affärsutveckling och finansiering är några exempel på stöd.

Tillsammans för Halland - stöd till företagare

Stöd till kultursektorn i Halland

Kultursektorn har drabbats hårt av konsekvenserna av covid-19-pandemin. Region Halland vill därför underlätta för kulturskapare, arrangörer och kulturaktörer i Halland och har vidtagit en rad åtgärder.

Kulturstöd under coronapandemin

Vill du hjälpa till?

Med anledning av covid-19 har Region Halland behov av fler medarbetare, både inom vården och i serviceyrken. Vi tar också tacksamt emot hjälp från företag och privatpersoner som kan bidra med godkända artiklar till vården.

Hjälp till med anledning av covid-19

Information in other languages

You can find information in other languages on The Public Health Agency of Sweden’s website

Senast ändrad: