Direkt till innehållet

Jessicas smak- och luktsinne försvann

Sju månader efter att hon fick covid-19 känner Jessica fortfarande inte doften av parfym eller korv och kyckling och kryddor smakar kemiskt

Jessica och hennes sambo insjuknade ungefär samtidigt i covid-19 i april 2020. De mådde väldigt olika och hade helt olika symtom.

– Min sambo, Erika, hade hög feber och andningsproblem av varierande grad från och till under åtta veckor.

Besvären tilltog kraftigt under några veckor för att sedan nästintill försvinna. Sedan kom de tillbaka med exakt samma symtom. Erikas luktsinne försvann och delar av smaksinnet.

– Mina första symtom var rinnsnuva och kraftig förvirring, säger Jessica. Smak- och luktsinne försvann helt och sedan kom febern…

Febern höll på att komma och gå under åtta veckor för både Jessica och Erika.

– Vi var helt utslagna av trötthet, konstaterar Jessica.

I dag, efter sju månader, har båda restsymtom som hjärntrötthet, muskelsvaghet, minnesstörningar och andfåddhet. Jessica upplever att hon fungerar väl på arbetet i dag.

– Jag har stört smak- och luktsinne, säger Jessica. Vissa livsmedel smakar och luktar inte som förr och vissa produkter kan jag inte äta alls. Erikas smaksinne är överkänsligt och luktsinnet är förändrat.

Läsk, lök, kryddor, korv, kyckling smakar kemiskt. Kaffe, ägg, med mera, luktar kemikalier blandat med någon slags skaldjurslukt, berättar hon. Många produkter som parfym, tvättmedel, shampoo och sköljmedel känner Jessica ingen doft av. Köttprodukter med mera smakar kemiskt och nästan lite ruttet.

– Vi har näst intill blivit vegetarianer. Vi äter vegetarisk mat, inga ägg men däremot fisk, skaldjur samt mjölkprodukter.

Hur ser ni på er situation just nu?

– Vi försöker anpassa oss till nuläget och acceptera förändringarna

Senast ändrad: