Direkt till innehållet

Filmfotografen som satt Falkenberg (och Halland) på kartan

Publicerad: 2021-12-08 Senast ändrad:

Region Hallands kulturpris 2021 går till filmfotografen Fredrik Wenzel. Han föddes 1979 och är uppvuxen i Falkenberg. Han bor numera i Stockholm, men har hela världen som sin arbetsplats. Just nu är han i New York och arbetar med en film av komikern Julio Torres med Tilda Swinton i huvudrollen.

Karriären började med filmen ‘Farväl Falkenberg’ (2008) som handlar om fem killkompisar och deras sista sommar på hemmaplan innan de motvilligt tar steget in i vuxenlivet. Fredrik filmade och skrev manus tillsammans med en annan falkenbergare regissören Jesper Ganslandt.

I ‘Man tänker sitt’ (2009) som också utspelar sig i Falkenberg får vi följa pojken Sebastian som ser (och kommenterar) händelser i sin omgivning. Fredrik filmade och regisserade tillsammans med Henrik Hellström en annan kompis från staden. De båda filmer har satt Falkenberg (och Halland) på kartan.

För filmen ‘The Quiet Roar’ (2014) som Fredrik gjorde tillsammans med Henrik fick han Sven Nykvist Cinematography Award. Sven Nykvist som fick en Oscar för bästa foto 1983 för Ingemar Bergmans ‘Fanny och Alexander’.

Fredrik fick Guldbaggar för fotot till Ruben ÖstlundsTurist (2014) och The Square(2017) som Ruben sedan fick Guldpalmen för vidfilmfestivalen i Cannes. Fredrik har även filmat Rubens kommande film ‘Triangle of Sadness’ som har premiär nästa år.

Bioaktuell är Fredrik med en film i det större formatet ”Charismatic Megafauna” (2019) som han och Jesper Kurlandsky jobbade med i åtta år. Det är en ordlös resa som skildrar människans plats i världen och i kosmos. Filmenutmanar det traditionella filmberättandet det är bilderna och musiken som för berättelsen framåt.

Man tänker sitt intervju med Fredrik Wenzel
Interjuare. Hans Jönsson, kommunikatör

Motivering:
”Hallands kulturpris 2021 tilldelas FREDRIK WENZEL som i sin konstnärliga gärning visar hur man tänker sitt med kameran som redskap. Genom det egna ögat förmedlar och gestaltar han ett unikt perspektiv på människan och vår plats i såväl det lilla samhället som hela kosmos. Hans tilltro till den kollektiva arbetsmetoden, till bilden och vad den förmår uttrycka gör honom till en förebild.”

Om Region Halland

Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den ‘Bästa livsplatsen’. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.

Kontaktpersoner

förvaltningschef Kultur och skola

Eva Nyhammar

Eva.Nyhammar@regionhalland.se