Direkt till innehållet

Influensasäsongen snart här

Publicerad: 2022-10-26 Senast ändrad:

På tisdag den 1 november öppnar bokningen för årets influensavaccination i Halland, från den 8 november finns tider att boka på länets vårdcentraler. Årets säsong väntas bli tuffare än tidigare år med pandemirestriktioner och därför uppmanas personer som rekommenderas vaccination att ta influensasprutan.

De senaste två åren har influensaspridningen i Halland legat på en låg nivå. För två år sedan när pandemirestriktionerna var som strängast, var det enbart något enstaka influensafall i Halland. Nu i år när vi umgås som vanligt väntas smittspridningen bli kraftigare.

–Jag uppmanar personer som har en ökad risk för att få svår influensasjukdom att vaccinera sig för att ha ett bra skydd mot svår influensasjukdom. Vi vet att vaccinerna ger ett gott skydd, säger biträdande smittskyddsläkare Sandra Samuelsson.

De som rekommenderas vaccination mot influensa är personer som är 65 år och äldre, gravida efter vecka 12 eller personer över 18 år som har en sjukdom som gör att man riskerar att drabbas hårdare av ett influensavirus, det kan handla om diabetes, hjärt- och lungsjukdom, stroke eller demenssjukdom.

I veckan får alla personer över 65 år i länet ett vykort från Region Halland. Vykortet innehåller information om hur bokningen av vaccination mot influensa går till men också en påminnelse om att vaccinera sig med höstens påfyllnadsdos mot covid-19, då även smittspridningen av covid-19 väntas öka de kommande månaderna.

–Vi ser att vaccinationstäckningen har minskat bland de grupper som rekommenderas vaccin mot covid-19 och vi vet också att skyddet, framför allt i de äldre grupperna minskar efterhand, så därför är det så viktigt att följa de rekommendationer som ges, säger Sandra Samuelsson.

Från den 5 december är det möjligt för övriga invånare som önska influensavaccination att boka vaccinationstid.

Sista möjlighet för drop in-vaccination på vaccinationscentralerIdag stänger vaccinationscentralen i Halmstad, senare i veckan stänger Kungsbacka och på måndag den 31 oktober stänger Varberg vaccinationscentral – därmed försvinner möjligheten för drop in-vaccination. Vaccinationsbussen gör även sitt sista stopp idag onsdag, i Falkenberg vid Lidl.

Vårdcentraler fortsätter vaccinera, från den 1 november är det 14 utvalda vårdcentraler som vaccinerar mot covid-19 i länet.

https://www.regionhalland.se/om-regionhalland/smittskydd/information-om-det-nya-coronaviruset/vaccination-mot-covid-19-i-halland/drop-in-vaccination-mot-covid-19/

Webbsändning för invånarePå regionhalland.se finns en webbsändning för invånare inför årets influensasäsong och influensavaccination. I sändningen tas även läget i pandemin upp.https://www.regionhalland.se/om-regionhalland/smittskydd/information-om-det-nya-coronaviruset/