Direkt till innehållet

Nu kan du chatta med Ungdomsmottagningen för snabb hjälp

Publicerad: 2023-01-19 Senast ändrad:

Nu har Ungdomsmottagningen Halland lanserat en chatt för att fler ungdomar på ett enkelt sätt ska kunna få kontakt med mottagningen. Chatten gör att barnmorskor, kuratorer och psykologer snabbare kan ge hjälp, råd och stöd till ungdomar.

Till Ungdomsmottagningen kan alla mellan 13 och 23 år komma för att prata om livet, relationer, sexualitet, om sig själv och sin kropp.

– Vi lyssnar på vad ungdomen har att berätta om hur hen mår eller känner sig. Det kan handla om att det är jobbigt i skolan, att känna sig utanför, vara mobbad, vara lyckligt eller olyckligt kär, att ha problem hemma eller med en partner. Många har också ett behov av att helt enkelt få prata med en vuxen, berättar Marie Polding, avdelningschef på Ungdomsmottagningen Halland.

– Här tar vi emot ungdomar och hjälper till med allt som har med måendet, kroppen och sexualiteten att göra. Det är alltid gratis att komma till oss och vi har alltid tystnadsplikt, säger Anna Samuelsson, barnmorska på Ungdomsmottagningen Halland.

Ungdomsmottagningen har erbjudit ungdomar videobesök sedan 2018 och förra året var drygt 20 procent av besöken digitala. Nu lanseras en chatt där barnmorskor, kuratorer och psykologer kan ge snabb hjälp.

– Det kan vara svårt att ta ledigt från skola eller jobb för att ta sig till ett bokat besök. Nu kan vi hjälpa ungdomar med en mängd olika saker genom chatten, så som att svara på frågor om och förnya recept på preventivmedel. Eller ha en första kontakt om något som oroar eller skaver. Ungdomen kan starta chatten när som helst, och vi svarar under mottagningens öppettider, berättar Anna Samuelsson.

Chatten nås via 1177.se eller umo.se, där ungdomar också kan boka tid på mottagningen eller videobesök direkt. Inloggning sker med Bank-ID eller Freja eID Plus.

– Ungdomsmottagningen Halland är till för alla, men vi vet att alla inte känner till oss. Det är viktigt att ungdomar känner förtroende för oss, att de känner sig välkomna och identifierar sig med våra budskap och därigenom blir trygga i att vända sig till oss om behov uppstår. I vår kommer vi att göra en kampanj som ska synas på alla skolor i Halland, i sociala medier och på andra arenor där ungdomar befinner sig. Vi vill att alla ungdomar ska veta att de är välkomna till oss, understryker Marie Polding.