Bakgrundsmönster

Så kan du lära dig att leva ett mer adhd-vänligt liv

Vad innebär det att få en adhd-diagnos? Och hur kan du hantera de svårigheter som hör ihop med diagnosen?

Genom utbildningen Adhd i Halland – att leva ett mer adhd-vänligt liv får deltagarna färdigheter och strategier för att hantera utmaningar.

Målet med utbildningen, som är framtagen av vuxenpsykiatrin i Region Halland, är att förbättra deltagarnas livskvalitet och ge dem bättre förutsättningar att hantera svårigheter och resurser som hör ihop med adhd.

– Jag hoppas deltagarna får med sig en upplevelse av att de själva kan förändra saker. Det betyder inte att man ska lägga om hela sitt liv, men att börja tänka lite kring ”så här fungerar jag och så här har jag lagt upp mitt liv”. Kan jag ändra något i mitt liv som gör att jag mår lite bättre och det blir lite mindre slitningar i vardagen?, säger Hanna Nordemark, psykolog vid Vuxenpsykiatriska mottagningen i Falkenberg.

Vad det innebär att leva med adhd är olika för olika människor. Några har svårt med uppmärksamhet och struktur, andra kämpar med starka känslor eller impulsiva beteenden.

– Det är inte helt ovanligt att man i den här gruppen har vissa saker som man är väldigt bra på och vissa saker som är väldigt svåra. Skillnaden kan vara så stor att det blir svårt för en själv att förstå. ”Jag klarar ju det här hur bra som helst varför kan jag inte sköta det här vardagliga”. Det gör ofta något med självkänslan, man får inte ihop det, säger Hanna Nordemark.

Dessutom varierar svårigheterna beroende på livssituationen.

– Funktionsnedsättningen är inte konstant utan den varierar beroende på hur det ser ut i livet, till exempel om man har ett gott stöd eller om ens liv matchar hur man själv fungerar, säger Hanna Nordemark.

En kvinna och en man står bredvid varandra utomhus framför ett träd.

Hanna Nordemark, psykolog på VPM i Falkenberg, och Henrik Grundström, psykolog på VPM i Varberg.

Adhd i Halland är en gruppbehandling som är uppdelad på fem träffar med olika teman. Man går igenom sömn, kost, fysisk aktivitet, psykologiska perspektiv, kognitivt stöd i vardagen, läkemedelsbehandling och adhd i arbetslivet.

Just gruppen är en styrka i utbildningen, att deltagarna får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter till varandra.

– Det ger mycket att träffa andra som har liknande problem. Det ser väldigt olika ut men man kan ändå känna med andra och få en ökad acceptans för sig själv, säger Henrik Grundström, psykolog vid Vuxenpsykiatriska mottagningen, VPM, i Varberg.

Dessutom uppmuntras deltagarna att ta med sig en anhörig till träffarna.

– Det kan vara bra att man har fått samma information, att man har en gemensam referens och kan föra ett samtal utifrån det. Det kanske väcker tankar om vad som brukar bli svårt i relationen och hur man kan hantera det, säger Hanna Nordemark.

"Funktionsnedsättningen är inte konstant utan den varierar beroende på hur det ser ut i livet, till exempel om man har ett gott stöd eller om ens liv matchar hur man själv fungerar".

Hanna Nordemark

psykolog VPM Falkenberg

Förhoppningen efter de fem träffarna är att deltagarna ska känna att de kan påverka sitt liv och att de har fått konkreta tips på hur just de kan leva ett liv mer anpassat efter sina styrkor och svårigheter.

– Jag hoppas att vi kan gå ifrån att adhd bara är ett psykiatriskt problem till vad som skulle kunna göra det enklare att leva ett schysstare liv utifrån svårigheter man har. Vad skulle du kunna göra själv? Och vad är det du behöver hjälp med från oss?, säger Hanna Nordemark.

Det kan till exempel handla om hur du lägger upp dina dagar.

– Om man har svårt att koncentrera sig på sitt jobb under dagarna kan man testa att träna på morgonen som ett sätt att hantera det andra som är svårt. Att anpassa sitt liv är viktigt på ett annat sätt än för de som inte har lika stora svårigheter från början, säger Hanna Nordemark.

Vad är det viktigaste ni vill att deltagarna ska få med sig?

– Jag hoppas att deltagarna får förståelse och en acceptans för de problem som de upplever. Men också att det väcks lite nyfikenhet kring hur man kan hantera livet på ett annat sätt som fungerar lite bättre, säger Henrik Grundström.