Direkt till innehållet

Tips för att spara energi

Hitta och eliminera energitjuvar i din vardag!

Här stämmer uttrycket ”alla bäckar små” väldigt bra. Du har säkert redan åtgärdat en del men vi tror att du hittar minst ett nytt sätt att spara energi. Genom att gå igenom din energianvändning kommer du dessutom att få bättre koll på ditt faktiska energibehov. På www.energimyndigheten.se kan du hitta ännu fler tips. Du kan också ringa till kommunens energi- och klimatrådgivare för att få svar på olika frågor som rör din energianvändning. De svarar gärna på frågor från både företag och privatpersoner. Du kanske vill producera solenergi? Kanske du funderar kring elförbrukning, olika uppvärmningssystem eller hur mycket du tjänar på att ställa bilen och cykla istället? Inga frågor är fel, alla frågor är relevanta.

Hur använder du din energi?

Generellt används cirka hälften av hushållens energi för uppvärmning och en fjärdedel vardera till varmvatten och hushållsel. Du kan påverka användningen genom ditt beteende utan att tappa komfort. Ny teknik kan också spara mycket energi. Här är några tips på vad du kan göra för att minska den totala mängden energi du använder:

• Kontrollera fönstrens lister inför vinterhalvåret.
  • Ha filtar framme när det är dags för höst- och vintermys.
  • Kontrollera regelbundet din inomhustemperatur, 21 grader är ett bra riktvärde.
  • Ställ helst inga möbler framför element och låt solen komma in under vinterhalvåret för att värma upp din bostad.
  • Gör medvetna val när du handlar, då minskas den globala energianvändningen.

Energisparrundan börjar i ditt hem

Kök

Våra kök är utrustade med många elektriska apparater, köp alltid den mest energisnåla produkten – det tjänar du på i längden. Induktionsspisar är mer effektiva än andra spisar. En modern A-klassad diskmaskin kan diska en full maskin med 10–15 liter vatten, om du diskar motsvarande mängd under rinnande vatten går det åt mer än 100 liter.

• Fyll alltid diskmaskinen helt och använd om möjligt ecoprogram
  • Diskar du för hand – använd sköljbalja.
  • Frosta av! Mycket is i frysen gör att elanvändningen ökar.

Ställ in lagom temperatur i både kyl och frys, +4 °C till +8 °C i kylen och -18 °C i frysen. För varje grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 %.Använd lock när du lagar mat. Tina fryst mat i kylen, då återanvänds energin. Ät tillsammans när maten är varm.

Vardagsrum

I vardagsrummet drar TV-apparater och annan hemelektronik ström. Apparater tillverkade innan 2011 drar betydligt mer el i standbyläge jämfört med nya apparater. Vill du veta hur mycket el dina apparater drar låna gärna en elmätare hos din energirådgivare.´

• Känn på laddare och transformatorer, känns de varma så drar de el.
  • Stäng av TV och apparater som inte används.
  • Använd samma grenuttag till flera apparater, då stänger du enkelt av alla med en enda knapp.
  • Jämför olika produkter innan du köper nytt på www.energimyndigheten.se eller på www.toptensverige.se

Tvättstugan

Att tvätta och torka kläder kan vara en riktig energitjuv. Följande råd kan hjälpa dig att spara energi:

• Fyll alltid tvättmaskinen
  • Använd tvättmaskinens sparprogram eller en låg temperatur utan förtvätt när du har lätt smutsad tvätt. Det kan halvera energianvändningen.
  • Lufttorka tvätten, gärna utomhus, istället för att använda torktumlare och torkskåp, dina kläder håller längre och du sparar energi.
  • Köp energisnåla maskiner med energiklass A–A+++

Badrum

• En stor del av det varmvatten som går åt i ett hushåll används i badrummet. Genom enkla åtgärder kan du minska användningen.
  • Njut av korta energigivande duschar där du stänger av vattnet medan du schamponerar och tvålar in dig. Se till att ha en skön mjuk handduk att se fram emot efter duschen.
  • Byt till snålspolande duschmunstycken och blandare med energisparfunktion. Det kan hjälpa dig att minska vattenanvändningen med upp till 40 procent.
  • Byt packning i droppande kranar direkt.

Transporter

Att cykla ger energi och vardagsmotion, precis som att ta trappor istället för hiss! Du sparar inte bara energi, du håller dig frisk också. Att åka kollektivt ger dig möjlighet att göra annat under resan, ta en extra paus, njut av en bra bok eller förbered din arbetsdag. Men för dig som ändå måste använda bilen så har vi samlat några tips här:

• Regelbunden service är bra, en välmående motor minskar bränsleförbrukningen
  • Ta bort tillbehör som inte används: takräcke, skidbox eller cykelställ. Det sparar bränsle.
  • Ta för vana att lasta ur bilen, kör inte runt med extra vikt i onödan.
  • Välj energimärkta däck och ha alltid rätt tryck. Genom att byta ut dina gamla däck mot nya med högsta energiklass kan du minska din bränsleförbrukning med upp till 10 procent.
  • Använd motorvärmare, gärna kopplad till en timer, för att värma motorn innan start. Ha den inkopplad i 1,5 timme om det är kallare än -15 °C och 30 minuter vid nollgradigt.
  • Kör miljösmart! Varför inte boka in dig på en kurs i sparsam körning på körskolan? Du kan spara tio procent.
  • Byt till en elbil eller bil med förnybart bränsle och sänk koldioxidutsläppen väsentligt

Emma Stenberg

Strateg