Direkt till innehållet

Framtidssäker kompetens ska bygga bästa IT-arbetsplatsen i Halland

Hur vet man vilken kompetens företaget behöver om ett, tre eller fem år? Det ska DH Solutions i Halmstad ta reda på. Med stöd av Region Hallands utvecklingscheckar satsar de nu på att framtidssäkra företagets förmåga att identifiera, attrahera och behålla rätt kompetens.

Helena Eriksson DH Solutions
Helena Eriksson, DH Solutions

– Det handlar dels om att bygga upp vårt varumärke, dels om att se över våra processer för rekrytering, säger VD:n Helena Eriksson.

Varför väljer ni att göra den här satsningen?

– Vi verkar i en ständigt föränderlig bransch med stora behov av att attrahera rätt personer, i fråga om både kompetens och mindset. Särskilt vill vi kartlägga vilka kompetenser vi egentligen kommer att behöva rekrytera framåt. Men vi vill också undersöka hur man ser på oss, både utifrån och inifrån. Hur upplever våra medarbetare oss idag, och hur vill vi att de ska uppleva oss? Detta är viktigt för att bli bättre på att utveckla våra anställdas kompetens och jobba mot gemensamma mål. I rekryteringsprocessen tillkommer dessutom sådant som hur karriärsidan ser ut på hemsidan, hur vi tar emot nyanställda, och hur vi formulerar interna policies och andra dokument.

Hur kände ni till utvecklingscheckarna?

– Vi har haft användning för utvecklingscheckar i andra projekt, såsom utbildning av chefer och utveckling av säljprocessen. När vi utformade det aktuella projektet, ”Bästa IT-arbetsplatsen i Halland”, pratade vi med Almis Johan Norinder, som tyckte att det var ett passande initiativ för en utvecklingscheck.

På vilket sätt tror ni att den här satsningen hjälper er framtidssäkra kompetensen i företaget?

– Det här blir en långsiktig omställning som lyfter oss till en ny nivå för vårt varumärke när det gäller rekrytering. Idag när någon slutar tänker man kanske oftast att man ska ersätta den som slutar med samma kompetens. Istället ska vi bli bättre på att se vad vi som organisation behöver framåt, för att hela tiden kunna möta den nya tekniken och de tjänster våra kunder efterfrågar.

Vilka konsulter har ni valt, och varför?

– Vi har valt att jobba ihop med Heléne Stigsson, från Network of Talent. Hon har hjälpt oss i rekryteringsprocesser tidigare och sett saker som kan utvecklas. Det är exempelvis viktigt att den vision vi förmedlar stämmer överens med det som vi lever efter i vår vardag.

Vilken typ av stöd har ni hittills fått av henne?

– Vår HR-ansvariga, Johanna Pousette, har tillsammans med Heléne Stigsson formulerat projektinnehållet, och Heléne har precis börjat med sin informationsinsamling. Hon tittar på befintliga strategier och gör analyser och undersökningar bland personalen. Sedan kommer hon att leda en workshop med företagsledningen, där vi bland annat ska komma överens om vilka vi är, vilka vi vill vara och vilken kompetens vi ska attrahera. I slutändan innehåller hennes leverans även implementation av strategin, marknadsföring, uppdateringar av hemsida, stöd för medarbetare och en utvärdering av åtgärderna, med mera.

Hur har corona påverkat projektet?

– Vi ser att det är ännu viktigare att vi genomför arbetet, då vi har sett under dessa månader hur snabbt behov och efterfrågan kan förändras, och att branscher tar en helt ny riktning.

Vilka råd skulle du ge till andra som funderar på att framtidssäkra företagets kompetens?

– Kom ihåg att man kan få stöd! Det är ett bra sätt att komma igång med sådant som man kanske skjuter på framtiden av tveksamhet kring kostnaderna. Och var inte rädd för att ta hjälp utifrån. Det är lätt att bli hemmablind; då kan en extern konsult hjälpa dig att lyfta blicken och göra nödvändiga analyser.

Senast ändrad: