Direkt till innehållet

Regionens företagscheck hjälpte menskopp-företag in på USA-marknaden

Med en menskopp vill Lisa Perby i Halmstad göra livet enklare för kvinnor de där dagarna i varje månad som kan vara så jobbiga. Och i fattiga länder kan den lilla silikonprylen bokstavligt talat rädda livet på unga flickor.

Många kvinnor vittnar nästan euforiskt på sociala medier om vilken revolutionerande bekvämlighet de upplever när de slutar med bindor och tamponger och går över till menskopp. För Lisa själv började det med att en kompis tjatade.

– Hon berättade om frihet i tolv timmar utan att behöva byta, att man kan bada med den och att man kan ha samma kopp i flera år. Det lät lite för bra för att vara sant. Jag gick med på att pröva mest för att få tyst på henne. Men när jag hade gjort det så gick jag också med i ”menskoppssekten”, haha!

Lisa Perby i Halmstad med menskoppar

Och Lisa nöjde sig inte med det. Hon ville erbjuda många fler kvinnor en större frihet. Efter att tidigare ha arbetat som säljare inom media hade hon registrerat en enskild firma för hudvård och kosmetik. Genom den började hon 2013 med import och näthandel av menskoppar tillverkade i Spanien.

-Vi brukar säga att vi förändrar världen en menskopp i taget, säger Lisa Perby. Hennes företag har just flyttat in i nya lokaler i Halmstad och hit kommer kartongerna med menskoppar som ska skickas ut över världen. Ett bidrag från Region Halland har hjälpt till att också öppna marknaden i USA.

Tabun och stigman

Om tabun kring mens har börjat släppa i vår del av världen så gäller inte det överallt. Lisa Perby får ofta ta del av fasansfulla exempel på vad unga flickor utsätts för i delar av Afrika och Asien.

– Kunskapsnivån är otroligt låg i många länder. Det finns samhällen där flickor betraktas som orena under mensen och skickas ut till en särskild liten hydda där de får sova.

I skolan kan menstruationen ställa till med svåra problem. Svenska tjejer kanske tycker att det är pinsamt om det skulle råka läcka lite blod genom kläderna, men för flickor i en del andra länder är det helt otänkbart att riskera att någon ser att de har mens.

– Då kanske de vägrar att ställa sig upp när läraren kräver det, och så får de stryk när de inte lyder.

Mensskydd innebär ofta en kostnad som familjen inte klarar.

– Istället använder kvinnor löv, torkade majskolvar, lera, aska, hönsfjädrar eller tygtrasor och madrassbitar som de delar med andra. Infektionsrisken är hög. Flickorna kan tvingas stanna hemma från skolan när de har mens och får ofta hoppa av för att de missar för mycket. Många har då inget annat val än att gifta sig, och eftersom de saknar preventivmedel så får de barn medan de fortfarande själva är barn.

I stora delar av världen är komplikationer i samband med graviditet och barnafödande en mycket vanlig dödsorsak bland tonårsflickor.

Almi räddade företaget

Hjälporganisationer och eldsjälar började höra av sig till Lisa för att få subventionerade menskoppar att förmedla till kvinnor i u-länder. Men inköpspriset från den spanska tillverkaren var för högt och ekonomin tvingade Lisa att säga nej. Det var då hon fick idén att skapa en egen kopp i silikon och starta tillverkning i Sverige.

Men processen med att utveckla den egna koppen och pröva olika material tog längre tid än beräknat, pengarna tog slut och för att rädda sitt företag blev Lisa tvungen att begära ett banklån. Det blev nobben. Till hennes stora förvåning deklarerade en chef på banken att han inte trodde på näthandel…

Tack vare ett nödlån från Almi löste det sig ändå. Lisa Perby blev först i Sverige med tillverkning av menskoppar och idag sysselsätter företaget åtta personer. Hennes produkt används av tiotusentals kvinnor, den säljs över hela EU och sedan en kort tid tillbaka också i USA. Här i Sverige går koppen förutom på nätet att hitta på Coop, Ica, apotek, hälsoaffärer mm.

Vill förändra världen

Kärt barn har många namn. De silikonkoppar i tre storlekar som Lisa säljer, och som tillverkas i Sverige, marknadsförs nu i olika länder som Menskopp, MonthlyCup och MenstrualCup. Och nu kan företaget hjälpa till med subventionerade menskoppar till flickor och kvinnor i u-länder.

– Vi brukar säga att vi förändrar världen en menskopp i taget. När jag får höra flickor berätta att de för första gången kan gå ut bland andra människor när de har mens – ja, vid de tillfällena får jag tårar i ögonen, berättar Lisa.

I reklamen betonas att en menskopp är snällare mot miljön än andra mensskydd. Om man räknar med att en kvinna menstruerar regelbundet under 35 år av sitt liv så använder hon cirka tolv tusen tamponger och bindor som belastar miljön både vid tillverkning och som avfall.

Tacksam för stödet

Lisa Perby är van vid att arbeta hårt och hon är envis till tusen. De första åren hade hon företaget därhemma, vilket hade sina utmaningar eftersom hon har två små barn, Emilia som nu är ett och ett halvt år och David som är tre och ett halvt. Hennes man Martin, som har en bakgrund inom Telia, jobbar med allt som rör teknik i företaget. De anställda har nyligen fått en ny fräsch arbetsplats i lokaler på Västervallvägen i Halmstad. Dessutom finns en kvinna på plats i Österrike för att sköta försäljningen där, i Schweiz och i Tyskland.

Kort sagt har Menskopp blivit en framgångssaga. Men Lisa betonar att utan hjälp från olika håll med lån, bidrag och utbildning hade det inte gått. Hon har bland annat fått lån och innovationsstöd genom Almi, stöd till att ta fram ett kvalitetsledningssystem genom en företagscheck för internationalisering från Region Halland och så har hon fått ja till en forsknings- och utvecklingscheck från regionen.

För än har äventyret bara börjat. När vi träffar Lisa Perby har hon nyligen fått det efterlängtade beskedet att hennes menskopp får lov att säljas i USA. Där räknas menskoppar som medicintekniska produkter och det innebär att de måste testas extra noga. Sådant kostar pengar, men det gick alltså att lösa, bland annat med hjälp av den företagscheck för forskning och utveckling som Region Halland beviljat.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd. Det kunde jag väl aldrig drömma om. Jag känner mig väldigt uppskattad som företagare, säger Lisa Perby.

 

Text och bild: Anita Nyman
(Publicerad 27 mars 2018 kl 09:43)

Senast ändrad: