Direkt till innehållet

Filmlinjen

Välkommen till filmlinjen. Här hittar du först och främst en grupp människor som precis som du letar efter likasinnade att få göra och leva film tillsammans med under 1 eller 2 år.

Om Filmlinjen

Filmlinjens ettåriga grundutbildning fokuserar på filmiskt berättande och produktion. Grundläggande handledning inom regi, manus, foto, ljus, ljud och redigering, varvas med praktiska övningar och inspelningstillfällen där du ges möjlighet att undersöka och utveckla ditt personliga berättande.

Genom studiebesök, gästföreläsare och möjlighet till praktik får du som deltagare inblick i filmbranschen.

Utbildningen lägger stor vikt vid samarbete och förmågan att kommunicera en vision.

Filmlinjens andra år är en fortsättning på filmlinjens grundutbildning eller motsvarande. Utbildningen syftar till att ge deltagaren fördjupade kunskaper i filmproduktion och att fortsätta utveckla sitt personliga berättande. Påbyggnadsåret är ett produktionsår där alla deltagare ges möjlighet att skriva manus och regissera en större produktion, samt arbeta i flera olika teamfunktioner. Varvat med filmproduktion och gästföreläsare fokuserar utbildningen på manusutveckling, regi, filmanalys och redigering.

Under andra året finns möjlighet till en längre praktikperiod samt fördjupning inom specifika områden och längre samarbeten med deltagarna på skolans skådespelarlinje.

 

Tjej med filmkamera i ett kollage med andra deltagare från Filmlinje

Ansökan till Filmlinjen

Ansökan till Filmlinjen är stängd

Sista ansökningsdagen till filmlinjen är den 24 april 2020.

Utbildningen är CSN-berättigad och startar den 17 augusti 2020.

Det är viktigt att du bifogar ett personligt brev, två referenser, personbevis och ditt senaste skolbetyg.

Till ansökan vill vi även att du bifogar en idé till en film du skulle vilja göra. Beskriv kortfattat (max ett halvt A4) vad filmen ska handla om och hur den slutar.

Vi vill även att du nämner 1-3 filmer du gillar och att du kortfattat beskriver varför du tycker de filmerna är bra, varför den/de betyder något för dig. Max en halv A4.

Ansökningarna läses av filmlärarna samt två elevrepresentanter. Störst hänsyn tas till det personliga brevet samt filmidén. Vi tittar även på betyg och då framförallt närvaro i tidigare skolsituationer.

Vi ringer alltid referenser. Om den sökande gått på skola där vi eventuellt känner hans/hennes lärare ringer vi också ofta dem.

Besked om antagning lämnas i mitten på juni. Eventuella reserver antas löpande vid eventuella avhopp vid kursstarten.

Om du antas till Filmlinjen får du mera information från oss.

Antagningsregler (öppnas som pdf)

Intervjudagar

Sökande kallas till intervju som i år kommer att ske på distans. Våren 2020 sker dessa den 9-10 maj.

Besök oss gärna!

Alla som önskar är välkomna att besöka skolan! Ett personligt besök gör det alltid lättare att bedöma hur det kan vara på vår filmlinje och på skolan.

Vill du veta hur det konkret fungerar på filmlinjen? Vi kan ta emot praktikanter i samband med våra elevprojekt. Detta sker i begränsad utsträckning, men du får gärna komma med en förfrågan!

 

Filmaffisch Måste gitt, en film av Ivica Zubak.

"Katrineberg folkhögskola gav mig tid att tänka och lära känna mig själv lite bättre. Det uppstod något slags magi."

Ivica Zubak, regissör Måste Gitt

 

Länkar

Lärare

Studiestöd

Studieinformation

Läroböcker, studieresor

Studietider

Antagningsregler (öppnas som pdf)

 

 

Senast ändrad: