Direkt till innehållet

Skådespelarlinjen

Har du en stark passion för teater och film? Har du någon gång betraktat skådespelare som har ett äkta och intensivt uttryck och tänkt att så där bra och trovärdig skulle jag också vilja bli? Har du drömt om att inte bara spela teater utan att verkligen leva på scen? Har du längtat efter att få ägna dig helhjärtat åt skådespeleri under ett helt år? Då är Katrinebergs Folkhögskolas Skådespelarlinje rätt för dig!

Deltagare på Skådespelarlinjen Katrinebergs folkhögskola spelar en scen ur Brott och Straff.

Inträdesdagar

Sökande kallas till scenprov samt röst- och rörelseövningar och intervju på skolan. Våren 2019 sker dessa prov 4-5 maj.

Förkunskaper/målgrupper

För att antas till skådespelarlinjen ska du ha ett stort intresse för teater och skådespeleri. Erfarenhet från t.ex. Estetiska programmet är meriterande men inte obligatoriskt. Det viktiga är att du är villig att arbeta och utvecklas inom teaterns alla delar - skådespeleri på scen och film, dans/rörelse och röst/sång.

Kursinnehåll

På Katrinebergs skådespelarlinje får du lära dig grunderna i olika skådespelartekniker. Våra lärare har olika utgångspunkter och metoder för att närma sig det sceniska uttrycket.

Under året ställs du inför sceniska utmaningar i en positiv och trygg artistisk miljö, där din och hela klassens utveckling står i fokus. Året innefattar scenprojekt, redovisningar i teater, dans och sång, workshops, föreställnings- och produktionsarbete.

Du hittar mer om kursinnehållet här.

Fördjupningsår

För dig som vill göra en seriös satsning på skådespeleri. Det är ett år som handlar om skådespelarträning och skådespelarteknik. Du får lära dig hur du kan forma, gestalta och hämta inspiration till rollen/karaktären. Du får träna ditt sceniska uttryck, utmana ditt ”vanliga” gestaltningssätt samt utveckla din känslomässiga och sinnliga kapacitet.

Vi arbetar med olika texter ur både klassiska och moderna pjäser, samt arbetar med att skapa egna föreställningar. Improvisation och andra övningar som hör till skådespelarens arbete är naturliga inslag. Du får också lära dig grundläggande textanalys och dramaturgi för att självständigt kunna förbereda en roll.

Du hittar mer om kursinnehållet här.

Senast ändrad: