Direkt till innehållet

Gamla och nuvarande elever om Katrineberg

"Katrinebergs folkhögskola, inte visste jag vad den skolan skulle komma att betyda för mig. Att flytta från sin lägenhet och in på ett litet rum mitt ute i ingenstans kan ses som en dum idé. Och visst så tvekade jag, men aldrig förr har ett till synes litet beslut betytt så mycket för mig. Som skådespelare fick jag allt jag behövde just då och jag fick tid att varje dag jobba med någonting jag älskar. Under mitt första år fick jag lära mig en mängd olika tekniker och villvägagångsätt.

Inför mitt andra år skedde stora förändringar på skolan och jag var först inte säker på om jag skulle gå ett år till, men jag är väldigt glad att jag gjorde det.

Andra året på skolan var precis det jag behövde. Jag fick utrymme att själv testa mig fram och hitta olika sätt som jag ville arbeta på. Men trots detta utrymme fanns det alltid hjälp nära tillhands. Att få jobba så nära mina lärare på ett sätt som passar mig väldigt bra.

I detta lilla röda hus mitt ute på en åker finns alla möjligheter för att bli en duktig skådespelare. Att få komma iväg och leva på skolan gör att man kan koncentrera sig på det man helst av allt vill göra. Att gå och bo på en folkhögskola är något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Gemenskapen man får med alla där. Jag har mött vänner för livet och är evigt tacksam för den tiden jag fick spendera på skolan."

Fredrik Carlsson

Skådespelarlinjen 2013-15

"Mina två år på Katrineberg har varit de mest givande åren i mitt liv. Jag går ut härifrån med enormt mycket ny kunskap, säkerhet i skådespeleriet och lysande vänner som jag vet att jag kommer ha med mig resten av livet. Här har jag lärt känna mig själv med oerhört engagerade lärare så har jag fått se vad jag faktiskt är kapabel till."

Malou Marnfeldt

Skådespelarlinjen 2014-16

"Hur summerar jag två år på Katrineberg?

Att gå på Katrinebergs skådespelarlinje har förändrat min bild av vad teater kan vara. Att teater kan vara något så mycket mer än ett manus. Att det inte heller är en självklarhet att det är från orden i manuset som din karaktär skapas. Utan att du kan skapa en karaktär med lika stort djup fast med din kropp som grund istället.

Här har jag även fått möjligheten att testa på film, vilket för mig var ett helt okänt forum innan. Att skolan har en filmlinje är en stor tillgång då man kan repa föreställningen på förmiddagen och sen spela in en film på eftermiddagen.

Att man får möjligheten att gå på en skola med trygga lärare, som är förstående och som stöttar en genom sitt arbete.

Det som jag har tagit med mig mest härifrån är att reagera och känna det som händer på scen istället för "spela" känslorna. Att faktiskt våga visa mig sårbar på scen."

Martin Crona

Skådespelarlinjen 2014-16

"Jag trodde det skulle vara lätt men när jag nu sitter här framför datorn och ska skriva ner min upplevelse av Katrineberg inser jag att det är svårt. Det är så mycket jag vill skriva, men hur ska jag formulera mig?

En teaterföreställning är, enligt mig, den renaste formen av att vara här och nu. Både för publik och skådespelare. På skådespelarlinjen på Katrineberg var man verkligen här och nu. Arbetet fick ta sin tid och alla tog det på fullaste allvar. Jag fick lyxen att utforska mitt konstnärskap i en miljö med kompetenta lärare och målmedvetna klasskompisar.  Jag fick prova nya tekniker, sätt att tänka som scenkonstnär, och landa i mitt arbete på scen. Jag blev utmanad och det var exakt vad jag behövde. De två åren innehöll så mycket och jag fick prova så mycket. Kroppens uttryck, röstens uttryck och att vara sårbar. Det är nog det viktigaste jag tar med mig; att våga vara sårbar.

Efter år 1 hade jag en stabil grund att bygga vidare på och i år 2 tog jag stöd av just den grunden och kunde börja gräva djupare. Det var i år 2 som jag insåg hur mycket jag hade utvecklats. Både som skådespelare och person.

Sensommaren 2016 klev jag in genom den vita dörren till teaterhuset och hade ingen aning om att när jag för sista gången skulle gå ut genom den våren 2018 skulle det vara som en mycket säkrare skådespelare som insett vad hon är kapabel till. Att gå den utbildningen var det bästa val jag någonsin gjort, och jag är evigt tacksam för den hjälp jag fick. Utan den hjälpen skulle min utveckling inte ens vara möjlig.

Hur klyschig det än låter fick Katrineberg mig att inse att jag ska sikta högt, och det är precis det jag tänker göra."

Evelina Benedicks

Skådespelarlinjen 2016-18

"Jag började min utbildning på Katrinebergs folkhögskola hösten 2015 och det var starten på två intensiva år där jag utvecklades i skådespeleri och som person. På Katrineberg fick jag möjligheten att i en öppen och trygg miljö tillsammans med andra människor med samma drivkraft arbeta med det jag älskar allra mest, teater.

Jag lärde mig enormt mycket under tiden på skolan, från olika skådespelartekniker, till hur man bäst packar en minibuss inför en turné. Utbildningen är otroligt mångsidig och man introduceras i flera olika metoder, former och uttryckssätt. Med hjälp av engagerade och skickliga lärare gick jag ut från den här utbildningen med en stor säkerhet i mitt skådespeleri och med massor av ny kunskap.

På Katrineberg fick jag möjligheten att utveckla min egen kreativitet och min röst. I årskurs två skrev och regisserade vi var sin egen föreställning vilket var både skrämmande och fantastiskt kul.

Lärdomen om att jag kan skapa saker själv har varit väldigt viktig och öppnat vägen för flera nya möjligheter. Katrinebergs folkhögskola är en miljö full av kreativitet och människor med spännande idéer och tillsammans skapar man fantastiska samarbeten, föreställningar och filmer."

Ellekari Bergenrud

Skådespelarlinjen 2015-17, Malmö Teaterhögskola 2018-