Direkt till innehållet

Om skolan

Löftadalens folkhögskola ligger i samhället Åsa (Norra Halland). Skolan är vackert belägen på en klippa vid Kattegatt, mitt emellan städerna Kungsbacka i norr och Varberg i söder.

Skolan erbjuder en bred utbildning på gymnasienivå. Man kan läsa kärnämnen på olika nivåer, med varierad studietakt och det finns även en inriktning för dig som är intresserad av musik. De estetiska kurserna är bild, konst och keramik. Vi har också en danslinje, musikallinje, musikproducentlinje och en Singer/songwriterlinje.

På skolan finns etableringskurs, Svenska från dag 1 (för asylsökande) samt Allmän kurs Nybyggarna (det så kallade Folkhögskolespåret).

Skolan har 200 elever varav ca 100 bor på skolans internat. Det finns också en konferensanläggning med plats för 40 övernattande gäster. Året om arrangeras korta kurser och konferenser. Under sommarmånaderna används skolans alla bäddar till kurs- och konferensverksamheten samt Bed & Breakfast.

Historik

Skolbyggnaden var från början ett badhotell från 1934 och ritades av Nernst Hansen. Anläggningen kallades, att döma av gamla vykort, för RestaurantenBadrestauranten och Åsa havsbad.

I mitten av 1940-talet såldes hotellet på exekutiv auktion till Gällivare kommun; anläggningen användes som barnkoloni och senare även semesterhem för behövande husmödrar.

År 1954 bildades stiftelsen Malmfältens folkhögskola och skolans verksamhet förlades till det gamla badhotellet. Ansvaret för folkhögskolan övertogs 1957 av Kiruna kommun. År 1960 flyttades folkhögskoleverksamheten till Kiruna; Landstinget Halland övertog då folkhögskolan och gav den namnet Löftadalens folkhögskola (eftersom namnet Åsa folkhögskola redan var upptaget av en skola i Södermanland). Sedan 2003 har skolan Region Halland som huvudman.

 

Senast ändrad: