Direkt till innehållet

Bild och konst Distans

Är du sugen på att bredda din kunskap om teckning, målning och form? Vill du utvecklas som konstnär, men har inte möjlighet att bo ett år på folkhögskola? Via Löftadalens folkhögskola har du möjlighet att gå en ettårig konstutbildning på distans.

Bild på kvinna målade av deltagare på Konstlinjen Löftadalens folkhögskola.
Tavlan är målad av en före detta deltagare Hanna Hansson, Instagram: hannas_atelje

Ansökan Bild och konst Distans

Denna kurs kommer inte att ges läsåret 2020-2021. Välkommen att söka någon av våra andra utbildningar - ansökan öppnar 1 mars!

Om Bild och konst Distans

Vår utbildning Bild- och konst Distans vänder sig till dig som vill undersöka skapandeprocessen med eftertanke och lekfullhet – genom ett år fullt med kreativt innehåll och fokus.

Du använder ett undersökande sätt för att utveckla och fördjupa dina kunskaper inom teckning, målning och form i samspel med andra.

100% eller 50% studiehastighet

Utbildningen finns i två hastigheter; 100% för dig som vill ha en grundläggande utbildning för att eventuellt söka vidare till högre utbildning och 50% för dig som vill förgylla din fritid snarare än söka till högre utbildning.

Går du heltid studerar du 20–30 timmar i veckan utspritt på fem dagar i veckan. Går du på halvtidskursen studerar du 10-15 timmar i veckan, förslagsvis utspritt på minst 3 dagar i veckan för att underlätta utveckling och lärande. Lärarna arbetar på vardagarna dagtid. Närvaro på kursen bygger på aktivitetsgrad som du visar på samarbetsplatsen vi använder.

Du väljer studiehastighet när du fyller i din ansökan.

Studier

I utbildningen ingår bland annat skisstekniker, perspektivlära, färglära, bildkomposition och materiallära. Fokus i utbildningen ligger på att arbeta med gestaltande och berättande utifrån givna sammanhang eller teman. På detta sätt får du en bred bas med grundläggande kunskap. Tekniker som uppmuntrar kreativitet och ger verktyg för ett skapande liv återkommer under hela året.

Du kommer ha möjlighet att arbeta med till exempel blyerts, tusch, kritor samt akvarell och akryl eller olja. För att utveckla förståelsen för form och komposition har vi skulptur med material som papper, ståltråd, återbruksmaterial med mera. Vi uppmuntrar användning av mer hållbara och miljövänliga material.

Utbildningen är upplagd i block och teman. Du får en eller flera uppgifter som du löser varje vecka och sedan skickar in som grund för handledningssamtal med dina lärare. Du ska kunna utföra uppgifter på given tid och behöver en plats i hemmet där du kan måla ostört och även ha tillgång till dator eller surfplatta, internetuppkoppling (via bredband), samt digitalkamera eller mobil med kamerafunktion.

Går du heltid studerar du 20–30 timmar i veckan utspritt på fem dagar i veckan. Går du på halvtidskursen studerar du 10-15 timmar i veckan, förslagsvis utspritt på minst 3 dagar i veckan för att underlätta utveckling och lärande. Lärarna arbetar på vardagarna dagtid. Närvaro på kursen bygger på aktivitetsgrad som du visar på samarbetsplatsen vi använder.

Gemensamma genomgångar och enskild handledning med hjälp av internet vidgar din syn på konst och vilka skapandeprocesser som kan leda dig till önskat resultat. Tekniker som uppmuntrar kreativitet samt ger verktyg för ett skapande liv återkommer under hela året.

I kursen ingår att du själv ordnar studiebesök och besök på exempelvis museum. Vissa år organiseras även en studieresa utomlands, då vi fördjupar oss den konst och kultur på olika sätt – denna resa är frivillig för dig.

Se mer vad som händer på linjen på vår blogg.

Tekniker som ingår

Du kommer att ha möjlighet att arbeta med teckning, målning och med material som exempelvis blyerts, kol, tusch, akvarell och akryl. Vi tar dessutom hållbarhet på stort allvar och går igenom gröna och hållbara tekniker för konstnärer. Varför inte kombinera med digitalt skapande om du är intresserad av det? I skulptur har vi olika ingångar som kan fungera hemma; exempelvis papperskonst, återbruk och konceptkonst. Digital bild/foto omfattar bildbehandling och inkluderar komposition och dokumentation.

Skolträffar - närundervisning

Under varje läsår hålls fyra närundervisningsträffar fredag-söndag där du får en möjlighet att arbeta i skolans ateljé, tillsammans med de andra som går på distansutbildningen. Innehållet på dessa träffar kompletterar och berikar undervisningen på distans. Under dessa helger kommer du att få gemensam handledning och genomgång i utvalda tekniker och material. Observera att två av dem är obligatoriska.

Datum för dessa träffar 2019-2020 är:

6 - 8 september 2019  (Obligatorisk)

15 - 17 november 2019

31 januari - 2 februari 2020

24 - 26 april (Obligatorisk)

Helgträffarna börjar på fredag eftermiddag klockan 15.00 och håller på till klockan 19.30, middag ingår. Lördag och söndag är mellan 9.30 och 16.00. Du har möjlighet att använda dig av ateljén på kvällarna. Boende på skolan kan inte erbjudas.

För att boka eget boende så kan vi rekommendera vandrarhem och B&B i Åsa och Frillesås.

Prova-på-helg 1-5 maj 2019

För att bättre kunna bedöma din tekniska kompetens ordnar vi varje år en Prova-på-kurs. 2019 kommer den att ligga under en helg från den 1–5 maj. Prova-på-dagarna sker på distans, med din dator och din tekniska utrustning. Det här är den grund du behöver ha för att komma i fråga för antagning. Du får en chans att dubbelkolla att allt fungerar och visa oss att du kan hantera distansutbildning. Under de här dagarna visar du att du kan använda bl.a. programmen Teams, OneNote och Pixlr/Snapseed ihop med din dator eller surfplatta.

Skulle du vara intresserad av att delta i prova-på-helgen anmäler du detta till brita.wanngard@regionhalland.se senast torsdagen den 25 april. Innan den 1 maj får du sedan tillgång till ett gästkonto på Office365 så att du kan pröva på ett par dagar på utbildningen.

Kostnader

Kostnader tillkommer för konstmaterial och kost. Du betalar 250 kr per tillfälle för gemensamt material på helg-träffarna. Kostnad för mat under helgen är 215 kronor.

Skolan kan inte garantera att det finns rum för övernattning, så om du vill vara säker på att ha boende rekommenderar vi att du kontaktar närliggande B&B.

Studieekonomi

Kursen går på halvtid (50%) eller heltid (100%) och berättigar till studiestöd. Mer information hur du löser det ekonomiskt under tiden du studerar finner du på sidan Studiestöd på skolans webbplats.

Länkar

Bild och konst Distans på Instagram

Bild och konst Distans på Facebook

Bild- och konstlinjens blogg

Senast ändrad: