Direkt till innehållet

Kursplan Bild och konst Distans

På Bild och konst Distans använder du ett undersökande och lekfullt sätt för att utveckla och bredda din kunskap om teckning, målning och form. Kursen kan vara högskoleförberedande men fungerar även för dig som vill ha ett år med kreativt innehåll och fokus och kanske ha tid att arbeta samtidigt. Utbildningen finns i två hastigheter; 100% för dig som vill ha gott om tid och 50% för dig som arbetar snabbare.

Kursbeskrivning

Genom att undersöka och pröva olika material och kreativa tekniker får du verktyg för att utveckla ditt uttryck och bli medveten om din konstnärliga process. Gemensamt arbete i små grupper på lärplattformen gör att du alltid har nära till återkoppling och stöd i din arbetsgrupp.

Vi använder oss av både textmaterial, videor på svenska och engelska och egna studiebesök själv eller i grupp med andra som går på distanskursen. Du behöver vara bekväm med att undersöka och lära dig på egen hand. Reflektioner och frågor kring din process ställs sedan i dokument som du delas med lärare och övriga deltagare.

Kursmål

Den studerande ska efter genomgången utbildning ha

 • goda praktiska och teoretiska kunskaper inom bildkonst och bildskapande med fokus på det egna uttrycket.
 • praktisk erfarenhet av projektarbete med tyngdpunkten på konstnärliga processer och reflektion.

Kursens upplägg och innehåll

Undervisningen är upplagd i block och teman i kortare och längre perioder. På halvtiden studerar du mellan 10-15 timmar i veckan, på heltiden studerar du 20-30 timmar i veckan. Lärarna arbetar på dagtid på vardagar.

Du kommer att få arbeta enskilt och i grupp med både givna uppgifter och egna idéer under kursens gång. Du behöver ha tillgång till ett arbetsrum för ditt måleri samt dator och digitalkamera eller mobilkamera samt erfarenhet av tekniken du kommer att använda. Teknisk support ingår inte i utbildningen. De fyra närträffarna på skolan hjälper dig att fördjupa de kunskaper du inhämtat på egen hand och kompletterar distansundervisningen.

Dessa områden ingår i utbildningen

 • Teckning och skisstekniker – ex. blyerts, tusch, kritor och kol.
 • Målning – ex. akryl, akvarell och blandtekniker.
 • Skulptur och objekt – ex: keramik, kartong, ståltråd. konceptkonst och återbruk.
 • Färglära, färgteori samt kunskap om perspektiv och bildkomposition.
 • Utställningskunskap – Teori och praktik från idé till färdig utställning.
 • Konstnärligt utvecklingsarbete – projektarbete.
 • Konstorientering.
 • Entreprenörskap och marknadsföring med hjälp av sociala medier, bloggande för skolans blogg.
 • Mobilfoto, digital bildbehandling.

Skolsamverkan

Utöver kursens ordinarie schema så tillkommer de skolgemensamma aktiviteter som vi ordnar och deltar i tillsammans över kursgränserna. Det kan vara friluftsdagar, temadagar, teater- och biobesök föreläsningar på dagen eller kvällen, konserter och studieresor. Vi har även Öppen Scen vissa onsdagskvällar hela året. Allt kompletterar undervisningen på linjen och är utmärkta tillfällen att lära av och umgås med dina skolkamrater. Detta bidrar till skolans tillåtande miljö och dessa aktiviteter är du välkommen att delta i om eller när du besöker skolan.

Senast ändrad: