Direkt till innehållet

Keramiklinjen 1-2 år

Vill du lära dig grunderna i keramiskt hantverk och formgivning, och under studietiden ha tillgång till din egen arbetsplats i en inspirerande miljö på västkusten? Sök då Keramiklinjen hos Löftadalens folkhögskola!

 

Muggar och kanna i orange och svart skapade av deltagare på Keramiklinjen på Löftadalens folkhögskola.

Om Keramiklinjen

Keramiklinjen ger dig grundläggande kunskaper i drejning och andra formningstekniker till bruksföremål, bild och skulptur. Du får också kunskaper om lertyper, engober, glasyrer, ugnssättning, olika bränningstekniker, keramikens historia och samtid samt kroki, teckning och träning om form och funktion. Teoretiska genomgångar varvas med praktiskt arbete där dina tidigare erfarenheter tas tillvara och byggs på utifrån din och gruppens intresse och behov.

Den ettåriga utbildningen är för dig som vill lära dig grunderna i keramiskt hantverk och formgivning. Det finns även möjlighet att läsa ett andra år som ger fördjupad kunskap inom det keramiska fältet.

I keramikverkstaden har du din egen arbetsplats samt delade gemensamma utrymmen som du har fri tillgång till i princip alla kvällar och helger.

Inspiration och aktiviteter

Skolans läge ger inspiration året runt. Ytterligare inspiration hämtar vi från studiebesök hos lokala konstnärer och konsthantverkare. Närheten till Göteborg bjuder också på besök på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) samt museer och utställningar.

Möjlighet att åka med på studieresa med övernattningar.

Utöver kursens ordinarie schema arrangerar hela skolan gemensamma aktiviteter som friluftsdagar, temadagar, teaterbesök och föreläsningar. De flesta av dessa är obligatoriska och ger dig möjlighet att lära dig av och tillsammans med deltagarna på skolans andra linjer.

Kursmål

  • Att deltagaren skall lära sig de olika keramiska teknikerna
  • Att deltagaren, efter avslutad kurs, skall kunna välja vilken teknik som passar bäst för givet ändamål
  • Att få erfarenhet av vad en kreativ och konstnärlig process kan innebära
  • Att få en större förståelse vad ett hantverk innebär
  • Att kunna söka högre studier

Efter avslutad utbildning ska deltagaren

  • vara mer nyfiken än någonsin på materialet keramik
  • väl förberedd för sin fortsatta utveckling till keramiker

Årskurs 2

Inom ramen för ordinarie undervisning har du möjlighet att bredda dina kunskaper och färdigheter genom att studera ytterligare ett år.

Kostnader

Utöver kostnaderna för dagelev eller internatelev tillkommer materialkostnader på ca 350 kr per månad, beroende på din materialåtgång. Eventuella längre studieresor bekostas av deltagarna till självkostnadspris.

Din studieekonomi

Hur du löser det ekonomiskt under tiden du studerar kan du läsa om på sidan Studiestöd.

 

Sociala medier

Följ Keramiklinjen på Instagram.

Senast ändrad: