Direkt till innehållet

DigiHalland 2024 del 1: Artificiell intelligens i arbetet och i vardagen

Välkommen till en halvdag om artificiell intelligens – AI. Det blir en förmiddag då vi tillsammans utforskar AI både i arbetet och i vardagen. Vi ska utforska denna fascinerande teknologi, dess möjligheter, utmaningar och de etiska frågeställningar den väcker. Så låt oss tillsammans ta steget in i AI:s tankeväckande värld!

AI, tillit och bibliotek – Olof Sundin

Generativ AI har sedan slutet av 2022 slagit igenom i en bredare allmänhet och har sedan dess kommit att kraftigt påverka synen på informationens trovärdighet. I samband med journalistik, forskning och bibliotek ställs allt oftare frågor om vad och vem vi kan lita på, liksom varför och hur? I föreläsningen kommer Olof Sundin att diskutera och genom praktiska exempel visa på de utmaningar samhället liksom folkbibliotek i och med den snabba utvecklingen av generativ AI står inför.

Olof Sundin är professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet där han undervisar framtida bibliotekarier på ABM-programmet. Han har under många år forskat om informationssökning, källkritik och människors erfarenheter av algoritmer. Under våren 2024 kommer han ut med boken Källkritik: Människor, teknik och samhälle (Gleerups förlag).

Tillitsfull AI, en europeisk approach – Fredrik Heintz

AI utvecklas snabbt och påverkar alla. Europa har tagit en tydlig ställning att vi vill ha AI, men inte vilken AI som helst utan AI som vi kan lita på. Det här föredraget kommer ge en översikt över AI-utvecklingen med ett särskilt fokus på människocentrerad tillitsfull AI och den europeiska approachen.

Fredrik Heintz är professor i datavetenskap vid Linköpings universitet där han forskar på AI och autonoma system. Leder många svenska och europeiska AI-satsningar som TrustLLM där mer faktabaserade och tillitsfulla språkmodeller utvecklas. Ledamot i regeringens AI-kommission och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

Anmäl dig senast den 14 maj

Anmäl dig här

Länk till mötet i Teams skickas till alla som anmält sig efter sista anmälningsdag.

Arrangeras av Kungsbacka kommun, Varbergs kommun, Falkenbergs kommun, Hylte kommun, Halmstads kommun, Laholms kommun och Region Halland.

Kontakt

Cihat Abbade, utvecklare inom digital kompetens och digital delaktighet, Kultur i Halland – biblioteksutveckling. telefon: 0720-84 37 38, e-post: cihat.abbade@regionhalland.se

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Bibliotek

Tid: Fredag 17 maj kl. 9.00–12.00

Plats:

Digitalt via Teams. Länk till mötet skickas till alla som anmält sig efter sista anmälningsdag.

Sista anmälningsdag: 2024-05-14

Målgrupp: Bibliotekspersonal.

Entré:

Kostnadsfritt, föranmälan krävs.