Direkt till innehållet

Fotografiskt uppdrag Halland (11–15 år)

Fotografera en plats som många besöker och passerar. Här vet väl alla hur det ser ut? Eller gör vi? Vad händer om vi stannar upp en stund och spanar. Vänder blicken åt ett nytt håll. Står still. Och tar ett foto.

Halland har en skiftande historia. Här trängs befästningar, bostäder, turism, fabriker, järnvägar, åkrar och hamnar. Inom museivärlden finns en tradition att dokumentera. Att skriva ner och fotografera. Nu hamnar en viktig del av ett sådant uppdrag på er. Hur vill ni att framtiden skall minnas platsen? Vad bör man veta om 90 år för att förstå platsens historia? Och hur vet man vad som är värt att dokumentera?

I programmet får gruppen handledning av fotografen Jerker Andersson. Med en arkeologisk blick för detaljers betydelse ges eleverna en estetisk boost i sitt bildseende. För att ge gruppen en bakgrund till platsens historia möter klassen historikern Johan Dahnberg från Hallands Konstmuseum som testar eleverna i källkritik, och sätter platsen i ett större sammanhang.

Programmets upplägg

Priset gäller två grupper á 30 barn som deltar under två dagar. Dag 1 och 2 behöver inte följa direkt på varandra, utan det kan gå en tid emellan.

Dag 1: 90 min – fotograf Jerker Andersson besöker gruppen/klassen. Fotoövningar med deltagarnas egna smartphones, alternativt om det finns iPads på plats.

Dag 2: 120 min (20 min inledning för hela gruppen/klassen. Därefter pass om ca 50 min i halvgrupp, Johans källkritikworkshop och Jerkers fotoworkshop, därefter byte). Vi tar med digitalkameror för utlåning. Observera!

Teknikbehov: Tillgång till projektor. Möjlighet att koppla in dator och projektor (gäller båda dagarna).

Producent: Hallands Konstmuseum, Jerker Andersson

Foto: Hallands konstmuseum.

Läs mer om Fotografiskt uppdrag Halland på Hallands konstmuseums webbplats.

Kontakt för bokning

Johan Dahnberg. E-post: johan.dahnberg@hallandskonstmuseum.se

 

Kostnad

Totalpris som faktureras

Regional subvention

Priset gäller 2 dagar för 2 grupper på samma plats 15 700 kr (exkl. moms) 50% återbetalas efter redovisning

 

Senast ändrad:

Mer information

Publik: 2 grupper, max 30 barn per grupp.

Längd: Dag 1: 90 min. Dag 2: 120 min.

Lokal: Dag 1: samlingslokal/klassrum. Dag 2: utomhus/samlingslokal.

Turnéperiod: VT 2024. Läsåret 2024–2025.

Typ: Kulturarv