Direkt till innehållet

Macbeth (13–19 år, offentligt)

Triss i tragedier! Tillsammans med våra tidigare långkörare Hamlet (260 förest) och Romeo och Julia (350 förest), så syr vi nu ihop Shakespeare-säcken med att sätta upp hans tredje stora tragedi – Macbeth. Även den här gången står Lasse Beischer från 123 Schtunk för manusbearbetning och regi.

Macbeth berättar historien om den återvändande krigshjälten, som tillsammans med sin hustru tar hjälp av övernaturliga krafter för att döda kungen och själv ta över tronen. Brutalt och hämningslöst går de till attack mot allt och alla och inte ens nära och kära skonas i deras jakt på fullkomlig makt. Men berusningen på toppen blir kortvarig och byts snart mot vanföreställningar och paranoia, då samvetsskulden och galenskapen blir de övermäktig och inga blodfläckar längre går att tvätta bort. Till slut kommer verkligheten i kapp makarna Macbeth och de båda står i stället maktlösa inför sitt eget öde.

– Vad är grejen med makt egentligen och varför är den så åtråvärd?

– Är maktambitioner bara av ondo eller är de till och med nödvändiga?

– Vad eller vem är du beredd att offra för att nå dit du vill?

”Kom, ni andar som dödens tankar styr, riv ut mitt kön och fyll mig från hjässan ner till tårna med vidrig grymhet! Gör mitt blod så tjockt att inga samvetskval kan slippa genom och smitta hjärtat med betänkligheter som grumlar sikten. Kom till mina bröst, ni mordänglar, och gör min mjölk till galla, kom mörka natt, svep in dig i en helvetsrök, så inte min vassa kniv kan se det sår den gör och ingen himmel kika genom täcket och ropa – vänta!” (Lady Macbeth, akt I)

Jo, din iakttagelse är korrekt, Macbeth är en mörk historia. Dramat är fyllt av krig, hat, svek, blod och död… lite mer död… och sen ännu lite till. Så visst, den är kanske inte den självklara stämningshöjaren. Men ingen anledning till oro. Precis som tidigare kommer vi att berika Shakespeares mustiga och spännande verk och hans oöverträffliga språk, med massa humor, fart, fläkt och improvisation och förstås en stor dos av publikkontakt.

Artist/grupp/kulturskapare: Teater Jaguar

Medverkande: Louise Juliusson, Emil Klingvall och Torben Sigelius Kulin.

Illustration: Fredrik Simson.

Kontaktperson för bokning

Daniel Nilsson, mejl: kontoret@teaterjaguar.se, telefon: 073 515 48 51

Kostnad

Totalpris som faktureras

Regional subvention

1:a föreställningen 21 000 kr (exkl. moms) 50% återbetalas efter redovisning
2:a föreställningen samma dag och lokal 10 200 kr (exkl. moms) 50% återbetalas efter redovisning

Teater Jaguar är momsbefriade. Priserna är totalpriser, ingen moms tillkommer.

Senast ändrad:

Mer information

Publik: Max 100 personer, inklusive personal.

Längd: 50 minuter.

Lokal: Scenyta 6 m bredd, 4 m djup, 3,5 m höjd, gärna scen och salong. Mörkläggning ett krav. Byggtid 2 h, rivtid 1,5 h. Bärhjälp behövs (1 person). El: 1x16A alt. 32A+1x10A.

Turnéperiod: Läsåret 2024–2025 (okt–juni)

Typ: Teater