Direkt till innehållet

Ska det vara såhär??! (4–9 år)

En musikalisk och poetisk barnföreställning om sorg, fritt efter Peter Schössows bildbok med samma namn.

En flicka i röda kläder går förbi med en röd väska på släp. Flickan är arg. Hon går med nedböjt huvud. En grupp blandade figurer lägger märke till henne. De iakttar, följer efter och undrar sinsemellan: vad håller hon på med? Varför är hon arg? Till sist tar en av dem mod till sig och frågar vad som har hänt? Flickan öppnar sin röda väska och i den ligger en död fågel. Hur kan de nyfunna vännerna trösta? Begravning får det bli, med procession och blommor! Därefter ordnar de en hyllningsfest.

Sorgligt var det, men fint ändå.

Hur kan det kännas att förlora någon man tycker om? Kan man vara arg fast man egentligen är ledsen?

Med cirkus, clown och nykomponerad musik som framförs live, berättas denna historia. ”Ska det vara såhär??!” är rörelsebaserad och utan talad språk/text. Det är ett medvetet val för att göra den inkluderande och tillgänglig för en bred målgrupp. Vi önskar att alla oavsett kulturell bakgrund, språklig förståelse eller funktionsvariation, ska kunna uppleva den och ta den till sig. Samtidigt blir historien fri att tolka och låter den egna fantasin vara med att avgöra vad en ser och upplever. Musiken tillsammans med ljusdesignen är skapad för att framhäva de olika känslorna i föreställningen.

I och med pandemin har många, både barn och vuxna, upplevt sorg, något som för många kan vara svårt att prata om. Föreställningen, med tillhörande lärarhandledning, lyfter denna tematik med grundidén att skapa tillfälle och rum att öppna upp för samtal.

Se en trailer för Ska det vara såhär??! på YouTube

Tre personer med olika längd i stadsmiljö.

Artist/grupp/kulturskapare: Kompani Tvärs

Medverkande: Signe Veinholt, Livet Nord och Karin Svensson.

Fotograf: Alex Hinchcliffe

Kontaktperson för bokning

Signe Veinholt, mejl: signeveinholt@gmail.com, telefon 073 599 66 53

Kostnad

Totalpris som faktureras

Regional subvention

1:a föreställningen 28 500 kr (exkl. moms) 50% återbetalas efter redovisning
2:a föreställningen samma dag och lokal 15 000 kr (exkl. moms) 50% återbetalas efter redovisning

Senast ändrad:

Mer information

Publik: Max 110 personer inklusive personal.

Längd: 35 minuter.

Lokal: Spelyta: 7,5 m x 7,5 m, takhöjd 4 m. Teaterscen, gympasal, aula eller likande. Mörkläggning är önskvärt. Vi har med tekniker, ljus och ljud. (Vi har inte med sittplatser för publik).

Turnéperiod: Läsåret 2024–2025.

Typ: Cirkus