Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som påbörjat din nästa film!
I Doc Out West får de utvalda filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshopar, övningar och samtal möta verksamma inom filmen. Detta görs i tre träffar under hösten 2022, en i varje region. Då ges du som filmare möjlighet att utveckla din egen filmidé till kort eller lång dokumentär, i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare.
Inbjudna filmare
Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare. I år är vi glada att kunna presentera att Juan Pablo Libossart, Anna Eborn och Maud Nycander träffar deltagarna i Doc Out West i egna workshops. De skapar övningar och handleder deltagarna i programmet efter den modell som passar dem själva. Utifrån egna erfarenheter delar de med sig tankar om hur man förvaltar och fördjupar idéarbetet, hittar finansiärer och når ut med sin film till en publik.

Juan Pablo Libossart är filmproducent, regissör och manusförfattare, född 1978 i Argentina och baserad i Sverige sedan början av 2000-talet. Han fick en European Master in Audiovisual Management vid MEDIA Business School (MEGA) och har deltid i European Producers Workshop (EAVE). Han har producerat filmer för regissörer som Marcus Lindeen (Accidentes Gloriosos, Flotten), Erik Gandini (The Swedish Theory of Love, Cosmopolitanism, The Rebell Surgeon) och Jesper Ganslandt (Jimmie). Juan skrev och regisserade även den korta animationen Amalimbo, som tävlade i Venedig 2016 och nominerades till European Film Awards. Under 2017–2022 var han Filmkonsulent för dokumentärer på Svenska Filminstitutet. Under denna period hanterade han mer än tusen filmprojekt och stöttade starka, internationellt hyllade filmer. Juan arbetar för närvarande i två nya filmprojekt av eget författarskap, samt utvecklar ett filmbolag för produktionstjänster.
Anna Eborn är Guldbaggevinnande regissör och klippare. Två gånger har hon mottagit Dragon Award i Göteborg, dels för sin debutfilm Pine Ridge (premiär på Venedig 2013) samt för sin senaste film Transnistra (Rotterdam International Filmfestival 2019). Filmen vann även bästa dokumentär på Jihlava IFF (The Silver Eye Award), Oslo Grand Prix, bästa film på Porto Post Doc och tilldelades huvudpriset på BFI Longshots filmfestival. Transnistra nominerades i tre Guldbaggekategorier, Bästa Film, Bästa Klippning och vann Bästa Dokumentär 2019. Tre av fyra av Eborns filmer är filmade på 16mm. Hon jobbar även som klippare och dramaturg för andra filmare, oftast i länder som Armenien, Georgien, Azerbaijan, Ukraina, Belarus och i Moldavien för B2B Doc, men även för filmare i Sverige. Hon är utbildad på SKH och Valand. Född och uppvuxen på Skaftö i Bohuslän. Hon kommer under träffen att fokusera på gestaltning av karaktären och dess värld.
Maud Nycander är prisbelönad dokumentärfilmare och fotograf, med ett 15-tal filmer bakom sig. Senast aktuell med hyllade Kärlek & Skilsmässa som gick upp på bio i våras. Hon vann Prix Italia och Guldbagge för ”Nunnan”. Filmerna ”Palme” och ”Citizen Schein” nominerades till Guldbaggen och TV-Kristallen, Tv-serien ”Sluten avdelning ”nominerades till Stora Journalistpriset. Senaste TV-serien ”Älskade Husby” (tillsammans med Marianne Gutavsson) har blivit en generationsfilm i förorten. Andra filmer är ”Fotografen från Riga”, ”The Latin Kings”, ”Huvet i hissen” och ”Häktet”. Maud kommer fokusera på klipp-process.
Mer om programmet
Kostnad
Utvecklingsprogrammet är avgiftsfritt (vissa fika- och måltidskostnader kan förekomma).
Stipendium
Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på 10 000 kr. Stipendiet erhålls av de deltagare som blir antagna och väljer att gå programmet. Din dokumentärfilmsidé och ditt utvecklingsbehov som filmskapare är urvalsgrundande. Stipendiet utbetalas av samarbetspartnern i din region.
Platser
Två stycken per region.
Ansökan och urval
Varje region ansvarar för urvalet av deltagare från den egna regionen. I urvalsprocessen lägger vi fokus på både ditt projekt i utveckling och ditt personliga utvecklingsbehov som filmskapare. Vi följer Svenska Filminstitutets mål och strävar efter en jämställd fördelning inom kreativa yrkesroller i film.
Vem kan söka?
Du är kanske inte fullt etablerad eller ett s k fullfjädrat proffs, men har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du gjort en eller flera dokumentärer, (korta eller långa), som visats på festival, tv eller bio – eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang. Varje region kan ha lite olika kriterier för vem som kan söka, se din regions webbplats.
Sökande från Halland är boende i regionen. Du är över 18 år när du söker. Vi har ingen övre åldersgräns i detta program. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och har påbörjat arbetet men inte börjat klippa filmen på allvar. Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan (du kan ha påbörjat arbetet med din idé under utbildning men projektet får inte vara något som är betygsgrundande eller ett som du åberopar för att få fullgjort din utbildning). Om du går på en filmutbildning nästa termin så ser vi det som att du redan har ett sammanhang med handledning för ditt projekt. Går du däremot annan utbildning utan filmkompetens är du välkommen att söka.
Ansök så här
Du som bor i Halland söker genom ett personligt brev med ambitionsbeskrivning och beskrivning av dina filmerfarenheter, samt CV. Skicka även projektpresentation för din nästa film samt arbetsprov (gärna länk till tidigare film). Glöm inte att uppge dina kontaktuppgifter med adress, e-post och telefonnummer!
Mejla din ansökan till projektledare Anna Öst, anna.ost@regionhalland.se senast 27 juni 2022.
Sökande från Värmland söker hos Region Värmland
Sökande från Västra Götaland söker hos Filmcloud
Deadline
Ansök senast 27 juni 2022.
Du kommer att få besked om du är antagen senast 5 juli och stipendiet betalas ut först efter första nätverksmötet.
Schema Doc Out West 2022
- 9–10 september 2022 i Värmland med Juan Pablo Libossart
- 6–7 oktober 2022 i Västra Götaland med Anna Eborn
- 10–12 november i Halland med Maud Nycander
- 9 dec 2022 Avslutande möte (Prel)
Vi vill att du kan närvara på alla möten, så var säker på att du kan alla ovanstående datum innan du ansöker!
Tidigare deltagare från Halland
”Att vara med i Doc Out West-programmet är en riktigt spännande upplevelse. Man får möjlighet att träffa andra regissörer samt duktiga professionella i filmbranschen som ger otroligt bra tips och råd för att utveckla sitt projekt.” – Isabelle Chéreau, deltagare 2022.
”Doc Out West är ett fantastiskt bra och väl avvägt koncept. Ett format som såväl ger inspiration och kunskap som handfasta råd och tid för egen reflektion. Min medverkan lärde mig mycket om mig själv och andra, och på ett djup som jag inte riktigt förväntade mig på förhand. Det har hjälpt mig att se på mina egna processer för att skapa film i ett helt nytt ljus. Således kommer det att ha en stor påverkan på mitt framtida arbete. Jag är väldigt tacksam för att ha fått denna möjlighet och rekommenderar varmt alla dokumentärfilmare att söka sig till samma resa.” – Mattias Skoog, deltagare i Doc Out West 2021
2022: Isabelle Chéreau ”Översättargruvan” och Gustav Bengtsson ”Broilers”.
2021: Ted Johnsson ”Min pappa är död” och Mattias Skoog ”The eye of the wind”.
2020: Jonathan Lomar med projektet ”Gjort är gjort kommer alltid igen” och Jenny Larsson med projektet ”Min mamma, skogshuggaren”.
2019: Björn Dahlman med projektet ”Creepboy” och Johanna Andersson med ”Det mest självklara”.
2018: Anna Öst med projektet ”För att vi vill?” och Jens Norén med projektet ”Always on the run”.
2017: Camilla Bondesson med ”Behind the womans eyes” och Eva och Jörgen Persson med ”Konsten att överleva”.
Tre regioner i samverkan
Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Region Halland – Kultur i Halland, Region Värmland och Västra Götalandsergionen/FilmCloud. Doc Out West och genomförs med medel från Svenska Filminstitutets Talangutveckling i hela landet. Formen för programmet har tidigare utvecklats med medel från Kulturrådet.
Doc Out West genomfördes för första gången 2017.
Kontakt
Kontakta gärna projektledare Anna Öst om du har frågor. E-post: anna.ost@regionhalland.se