Direkt till innehållet

Doc Out West – utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som är i färd med att göra din nästa film!

Äldre modell av filmkamera och texten "Utvecklingsprogram för dokumentärfilmare, Doc Out West".

I Doc Out West får de utvalda filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshopar, övningar och samtal möta etablerade filmare. Detta görs i samband med tre träffar under hösten, en i varje region. Då ges du som filmare möjlighet att utveckla din egen filmidé i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare.

Inbjudna filmare som processleder

Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare under detta mötestillfälle. De skapar övningar och handleder deltagarna i programmet efter den modell som passar dem själva. Utifrån egna erfarenheter delar de med sig tankar om hur man förvaltar och fördjupar sin idé, hittar finansiärer och når ut med sin film på internationella festivaler.

Vi kan nu stolt presentera namnen på dessa filmskapare – Fredrik Lange, Ewa Cederstam och Erik Wall Bäfving! Dessa tre kommer att fokusera på olika delar av utvecklingsprocessen och initiera utforskande processer tillsammans med de deltagarna, och såklart dela med sig av sina egna erfarenheter av filmproduktion.

Svartvita porträtt av Fredrik Lange, Ewa Cederstam och Erik Wall Bäfving.

Fredrik Lange är producenten bakom Guldbaggevinnaren "Reconstructing Utøya", som vann både Bästa dokumentärfilm och Bästa regi. Han har även producerat kortdokumentären "Excess Will Save Us ( 15 min) i regi av Morgane Dziurla-Petit som vann Tempo Short Award och valts ut till flera internationella festivaler som t ex Clermont-Ferrand och Creteil. Han kommer at lyfta frågor kring vad som är speciellt för filmen som konstform och diskutera dokumentärens särart och möjligheter att nå ut till en publik.

Erik Wall Bäfving är en filmskapare och klippare bosatt i Skåne, med bland annat "Leslie brinner" och färska "Push". Han har arbetat i dryga 20 år som klippare och klippkonsult inom främst dokumentärfilm, men har även regisserat flera egna internationellt prisbelönta filmer. Erik guldbaggenominerades för Bästa dokumentärfilm för debutfilmen "Boogie woogie pappa" och han mottog 2011 Lilla Filmfestivalens stipendium. Han kommer prata om hur berättelsen kan växa fram i klipprummet och hur manuset skrivs i klippningen med det filmade materialet.

Ewa Cederstam är dokumentärfilmare och filmfotograf. I sin dokumentär "Våga minnas" vände hon kameran mot sig själv och undersökte konsekvenserna av en våldtäkt hon utsatts för. Som filmfotograf har hon arbetat på ett stort antal prisbelönta filmer, som guldbaggebelönade filmerna "Armbryterskan från Ensamheten" i regi av Lisa Munthe/Helen Ahlsson och Mia Engbergs "The Stars We Are". Hon kommer att prata om hur filmen kan påverka, skapa debatt och förändra blicken i samhället.

Schema Doc Out West 2019

  • 5–6 september: Möte i Göteborg med Fredrik Lange
  • 18–19 oktober: Möte i Värmland med Ewa Cederstam
  • 28–30 november: Möte i Halland med Erik Wall Bäfving
  • Januari–februari 2020: Under Göteborg Film Festival arrangeras ett avslutande möte.

Närvaro på samtliga möten är obligatoriskt, så var säker på att du kan alla ovanstående datum innan du ansöker!

Kostnad

Utvecklingsprogrammet är avgiftsfritt (vissa fika och måltidskostnader kan förekomma).

Stipendium

Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på 10 000 kr. Stipendiet erhålls av de deltagare som blir antagna och väljer att gå programmet. Din dokumentärfilmsidé är urvalsgrundande. Stipendiet utbetalas av samarbetspartnern i din region.

Ansökan och urval

Varje region ansvarar för urvalet av sina deltagare. I urvalsprocessen lägger vi fokus på både ditt projekt i utveckling och din personliga utvecklingspotential. Vi följer Svenska Filminstitutets mål och strävar efter en jämställd fördelning inom kreativa yrkesroller i film.

Vem kan söka?

Du är kanske inte fullt etablerad eller ett s k fullfjädrat proffs, men att har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du gjort en eller flera dokumentärer, korta eller långa, som visats på festival, tv eller bio - eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang. Varje region kan ha lite olika kriterier för vem som kan söka, se din regions webbplats.

Sökande från Halland är boende i regionen. Du är över 18 år när du söker. Vi har ingen övre åldersgräns i detta program. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och har påbörjat arbetet men inte börjat klippa filmen på allvar. Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan (du kan ha påbörjat arbetet med din idé under utbildning men projektet får inte vara något som är betygsgrundande eller ett som du åberopar för att få fullgjort din utbildning). Om du går på en filmutbildning nästa termin så ser vi det som att du redan har ett sammanhang med handledning för ditt projekt. Går du däremot annan utbildning utan filmkompetens är du välkommen att söka.

Ansök så här

Du som bor i Halland söker genom ett personligt brev med ambitionsbeskrivning och beskrivning av dina filmerfarenheter, samt CV. Skicka även projektpresentation för din nästa film samt arbetsprov (gärna länk till tidigare film). Glöm inte att uppge dina kontaktuppgifter med adress, e-post och telefonnummer!

Mejla din ansökan till filmutvecklare Anna Eriksson, anna.k.eriksson@regionhalland.se, senast 9 juni.

Sökande från Värmland söker hos Region Värmland, Josef Nyberg.

Sökande från Västra Götaland söker hos Filmcloud.

Deadline

Ansök senast 9 juni.

Du kommer att få besked om du är antagen senast 1 juli och stipendiet betalas ut först efter första nätverksmötet.

Tidigare deltagare från Halland

2018: Anna Öst med projektet ”För att vi vill?” och Jens Norén med projektet ”Always on the run”.

2017: Camilla Bondesson med "Behind the womans eyes" och Eva och Jörgen Persson med "Konsten att överleva".

Tre regioner i samverkan

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Region Halland - Kultur i Halland, Region Värmland och Kultur i Väst/FilmCloud. Doc Out West genomförs med stöd från Kulturrådet och Svenska Filminstitutet "Talangutveckling i hela landet".

Doc Out West genomfördes för första gången 2017.

Anna Eriksson

Utvecklare

Senast ändrad: