Direkt till innehållet

Anna Pohjanen blir ny chef för ADH

Publicerad: 2022-06-02 Senast ändrad:

Anna Pohjanen är modig. Hon har, efter att ha arbetat i Region Norrbotten i snart 30 år, bestämt sig för att pröva sina vingar och söka nya utmaningar. Inom kort kommer hon att landa 140 mil söderut i Halland som ny förvaltningschef för Ambulans, diagnostik och hälsa.

Nöjd. Anna Pohjanen ser fram emot sin flytt till Halland och med att börja sitt nya arbete som chef på Ambulans, diagnostik och hälsa. Foto: Simon Eliasson

 

Då kommer hon att ha ansvar för allt från akuta ambulanstransporter till utprovning av hörapparater. Bredden på verksamheten inom ADH är inget som oroar henne.

– Hjälpmedel är det enda området som är obekant för mig, säger Anna. Jag är i dag ansvarig för en ganska stor och spretig organisation här i Norrbotten.

Hon ser fram emot att lära känna Region Halland och alla sina nya medarbetare.

– Det kommer att bli mycket lyssnande och att åka runt och titta till en början.

 

Meritlistan är lång

Anna är specialistläkare inom gynekologi och obstetrik i grunden. Hon har under knappt 20 års tid varit chef för akuta dygnet runt verksamheter. Först som verksamhetschef inom sitt specialområde, sedan som chef för närsjukvården. Sedan 2021 är hon chef för halva länssjukvården i Region Norrbotten. Hennes titel är följaktligen: Divisionschef länssjukvård 2. Där tvåan består av åtta verksamhetsområden, 13 specialiteter med cirka 1 400 medarbetare.

 

Från läkare till chef

Anna gick en MBA, Master of Business Administration, på halvtid mellan 2017 till 2019. Efter det har hon inte arbetat kliniskt utan varit chef på heltid.

– Jag tror att det är viktigt att man hänger av sig läkarrocken, säger Anna. Om du inte funderar över din roll som chef så är det stor risk att du blir partisk i ditt ledarskap.

Sjukvården mår inte bra, menar hon, om det inte finns balans mellan läkarnas och omvårdarnas perspektiv.

 

Modig och nyfiken

Hon beskriver sig själv som modig. En sak, säger hon, som ofta kommer upp i hennes medarbetarsamtal.

–  Jag vågar lyfta på frågor som kan vara lite svåra att ta i, till exempel, gamla konflikter. De leder ju sällan till något gott om de finns kvar.

– Men du får inte vara dumdristig, säger Anna, utan du måste våga backa om saker och ting inte blir som tänkt.

Anna gillar också att prova nya lösningar. Hon har varit med och infört ”Digitalen” där norrbottningarna kan söka vård där de är.

– Digitalisering är sällan ensamt en lösning. Det är otroligt viktigt att hitta rätt arbetssätt som stöds av digitaliseringen. Då kan vi komma längre, säger Anna. Gör man det fel kan det bli en stjälp.

 

Halland – Norrbottens syster

Anna har ingen direkt  förhållande till Halland i jobbet eller privat, men hon beskriver Halland som en systerregion till Norrbotten.

– Halland är den region vi i Norrbotten väldigt ofta tittar på och jämför oss med, säger Anna.

I arbetet med att ta fram det nya vårdinformationssystem som ska ersätta VAS både i Halland och i Norrbotten finns det dock en lite koppling.

– Jag representerar Norrbotten tillsammans med vår IT-direktör i styrgruppen där IT-direktör Måns Arnrup och verksamhetschefen för digitaliseringen av hälso- och sjukvården Patrik Dahlqvist Jönsson representerar Halland.

 

Bostad sökes

Det finns däremot ett annat starkt skäl varför Västkusten lockar. Anna har tre vuxna döttrar som bor söder om Göteborg.

– Jag har ett barnbarn och ett till på väg, säger hon

Det är ett skäl – så gott som något annat – för att byta jobb och flytta söderut.

– Pandemin har satt fingret på att det är väldigt långt mellan Norrbotten och Västkusten.

När flyttlasset går från Boden är inte klart. Det kommer att ske stegvis i etapper.

– Jag känner inte Halland och Halmstad så jag behöver lära mig och känna in. Var vill vi bo? Vilka områden finns det? Var finns det lediga boenden?

 

Röster om Anna

− Anna Pohjanen har en gedigen bakgrund, är klarsynt och har ett tydligt fokus i sin roll som chef, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström. Det kommer att bli bra för ADH och regionen.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) hälsar Anna Pohjanen välkommen till Region Halland.

−  Jag är väldigt nöjd med att vi har får en förvaltningschef med stark drivkraft och en förmåga och vilja att göra ADH ännu bättre.

 

Fakta/Anna Pohjanen

Ålder: fyller 55 i augusti
Bor: I Boden, men ska flytta till Halmstad (med omnejd). Övernattningslägenhet finns i Göteborg
Familj: Man, tre utflugna döttrar i Göteborg, ett barnbarn och ett till är på väg…
Trivs som bäst: ”I kreativa möten på jobbet – och hemma.” Anna och hennes man har en bakgrund inom musik respektive konsthantverk så kreativitet är viktigt.
Tänker som bäst: ”På morgonen, på en skogspromenad och i samtal med min man. Han har förmågan att driva mina tankar framåt… ”
Tillträder: 1 september