Direkt till innehållet

Carina Jakobsson är Årets bröstsjuksköterska

Publicerad: 2023-11-29 Senast ändrad:

Årets Bröstsjuksköterska nomineras varje år av patienterna och vinnaren utses av Bröstcancerförbundet. I år går priset till Carina Jakobsson, specialistsjuksköterska på onkologimottagningen på sjukhuset i Varberg.

Carina Jakobsson, Årets bröstsjuksköterska 2023. Foto: Marie Hidvi

– Vi är så glada och stolta över vår kollega! säger Hanna Simonsson, avdelningschef på onkologimottagningen Hallands sjukhus. Carina är en varm och medkännande sjuksköterska som tryggt guidar både nya medarbetare och patienter på mottagningen.

För Carina Jakobsson är mötet med patienterna, vars liv har vänts upp och ner av cancerbeskedet, den viktigaste och mest givande arbetsuppgiften. En stark drivkraft är att kunna bidra till att vårdtiden blir så bra som möjligt – att med medmänsklighet och ett respektfullt bemötande skapa trygghet och ge patienterna en så välfungerande vardag som möjligt.

Kunskap som drivkraft

Carina Jakobsson drivs också av viljan att kunna svara korrekt på patienters och anhörigas frågor, och därför håller sig hon sig ständigt uppdaterad. Sedan flera år är hon kursledare för sjuksköterskor och undersköterskor, i den nationella utbildningen Cytostatika körkort. Utbildningen innefattar hantering av cytostatika, administrering, biverkningar och patientomvårdnad.

– Onkologi idag är inte vad den var igår, säger Hanna Simonsson. Utvecklingen går framåt i en takt som ställer stora krav på personal och verksamhet. Det kräver att man är intresserad och påläst för att hänga med. Carina hänger inte bara med, hennes stora intresse för onkologi bidrar till att vi utvecklas både i det dagliga arbetet och inom grupperna hon medverkar i.

Värdig vinnare

– Med sina specialistkunskaper inom onkologisk behandling, medkänsla och unika förmåga att möta människor i en svår situation är Carina Jakobsson en mycket värdig vinnare av Årets Bröstsjuksköterska 2023, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet, i ett pressmeddelande.

Priset delas ut av Bröstcancerfonden i samarbete med Novartis.

Nomineringen

”Genom enastående specialistkunskaper, medkänsla och samarbetsförmåga är Carina Jakobsson en vardagshjälte inom bröstcancervården. Hennes arbete underlättar vårdprocessen för patienterna, ger dem en trygg oas i en svår livssituation och stärker deras delaktighet. Som kursledare för en utbildning för sjuksköterskor som behandlar cancerpatienter bidrar hon dessutom till viktig kompetenshöjning. Carina är en förebild för hela vården och en inspirationskälla som förtjänar en prestigefylld utmärkelse för sitt outtröttliga engagemang för patienterna.”