Direkt till innehållet

Fredrik Wenzel: Filmfotografen som satt Falkenberg på kartan

Publicerad: 2021-12-08 Senast ändrad:

Region Hallands kulturpris 2021 går till filmfotografen Fredrik Wenzel. Han föddes 1979 och är uppvuxen i Falkenberg. Han bor numera i Stockholm, men har hela världen som sin arbetsplats. Just nu är han i New York och arbetar med en film av komikern Julio Torres med Tilda Swinton i huvudrollen.

Karriären började med filmen ”Farväl Falkenberg” (2008) som handlar om fem killkompisar och deras sista sommar på hemmaplan innan de – motvilligt – tar steget in i vuxenlivet. Fredrik filmade och skrev manus tillsammans med en annan falkenbergare regissören Jesper Ganslandt.

I ”Man tänker sitt” (2009) som också utspelar sig i Falkenberg får vi följa pojken Sebastian som ser (och kommenterar) händelser i sin omgivning. Fredrik filmade och regisserade tillsammans med Henrik Hellström en annan kompis från staden. De båda filmer har satt Falkenberg (och Halland) på kartan.

För filmen ”The Quiet Roar” (2014) som Fredrik gjorde tillsammans med Henrik fick han Sven Nykvist Cinematography Award. Sven Nykvist som fick en Oscar för bästa foto 1983 för Ingemar Bergmans ”Fanny och Alexander”.

Fredrik fick Guldbaggar för fotot till Ruben Östlunds Turist (2014) och The Square (2017) som Ruben sedan fick Guldpalmen för vid filmfestivalen i Cannes. Fredrik har även filmat Rubens kommande film ”Triangle of Sadness” som har premiär nästa år.

Bioaktuell är Fredrik med en film i det större formatet ”Charismatic Megafauna” (2019) som han och Jesper Kurlandsky jobbade med i åtta år. Det är en ordlös resa som skildrar människans plats i världen – och i kosmos. Filmen utmanar det traditionella filmberättandet – det är bilderna och musiken som för berättelsen framåt.

Motivering:
”Hallands kulturpris 2021 tilldelas FREDRIK WENZEL som i sin konstnärliga gärning visar hur man tänker sitt med kameran som redskap. Genom det egna ögat förmedlar och gestaltar han ett unikt perspektiv på människan och vår plats i såväl det lilla samhället som hela kosmos. Hans tilltro till den kollektiva arbetsmetoden, till bilden och vad den förmår uttrycka gör honom till en förebild.”

Man tänker sitt – intervju med Fredrik Wenzel

Intervju Hans Jönsson

Intervju med Fredrik Wenzel (länk)

Fredrik Wenzels tacktal

Fredriks tacktal (länk)

Klipp från filmerna Fredrik filmat, regisserat eller skrivit manus till

Klippning: Robin Bukhamseen

Fredriks filmer (länk)