Direkt till innehållet

Flera fall av vinterkräksjuka på Hallands sjukhus Varberg

Publicerad: 2019-01-03 Senast ändrad:

Under nyårshelgen har flera patienter och medarbetare på några av medicinavdelningarna i Varberg smittats av calicivirus (vinterkräksjuka). Arbete pågår med att begränsa spridningen och minska smittorisken.

– Vinterkräksjuka i sig är inte en speciellt allvarlig sjukdom om du i övrigt är frisk, men om våra patienter som redan har nedsatt immunförsvar smittas kan de drabbas hårt. Därför är det oerhört viktigt att du inte besöker närstående på sjukhuset om du själv eller personer i din omgivning visar symptom på magsjuka eller är smittade, säger Matts Juhlin-Dannfelt, chefläkare.

Tänk även på detta om du ska besöka närstående på Hallands sjukhus:

  • Ha god handhygien och tvätta händerna noga med tvål och vatten. Komplettera gärna med handsprit.
  • Undvik besök på drabbade avdelningar eller besök på flera avdelningar.
  • Om du kommer till en avdelning med pågående utbrott hittar du information om det vid ingången. Kontakta då sjuksköterska på avdelningen innan du träffar din närstående.

Vinterkräksjuka är mycket smittsamt. Om du ska gå på ett mottagningsbesök på sjukhuset och du eller någon i din närhet nyligen har haft eller har magsjuka eller symptom på detta, kontakta alltid mottagningen innan du åker dit. Om du söker vård via sjukhusens akutmottagningar, vänligen meddela personal på plats. Då kan personalen förbereda och anpassa ditt besök för att se till att du inte smittar andra.

Läs mer om vinterkräksjukan här.