Direkt till innehållet

Gonorré ökar och kondomanvändningen bland unga går ner

Publicerad: 2023-06-19 Senast ändrad:

Det senaste halvåret har antalet fall av könssjukdomen gonorré ökat i Sverige, samtidigt som kondomanvändningen bland unga går ner, det visar en studie som Folkhälsomyndigheten har gjort.

– Gonorré ökar oroväckande i Sverige. Vi ser ännu inte någon markant ökning i Halland men det räknar vi med bara är en tidsfråga, eftersom man ser en tydlig ökning generellt i Sverige och även i närliggande regioner, säger Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare i Halland.

Under en längre tid har gonorré varit ovanligt i större delar av den sexuellt aktiva befolkningen i Sverige (till skillnad från klamydia) och det har därför inte varit så stort fokus på det. Nu ser mönstret ut att ändras och gonorréfallen sker inte enbart i grupper med högt risktagande sexuellt.

Gonorré är en sexuellt överförd infektion som överförs genom samlag (vaginalt eller analt) eller genom munsex. Enda sättet att skydda sig mot gonorré vid sexuella kontakter är att använda kondom. Gonorré kan vanligtvis botas med antibiotika, men det finns fall av gonorré som antibiotika inte biter på grund av att gonorrébakterierna blivit resistenta.

Kondomanvändningen bland unga minskar

Antalet unga som använder kondom minskar. Andelen 15-åringar som använder kondom har mer än halverats på ett decennium, visar studien från Folkhälsomyndigheten.

– Ökningen av gonorré i Sverige är särskilt oroväckande i kombinationen med den minskande kondomanvändningen bland unga. Här behöver vuxna runt ungdomarna också hjälpa till att upplysa om att använda kondom. Gonorré vill man inte ha och kondom är det som skyddar, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg-Mo.

Gonorré ingår i smittskyddslagen och det innebär att man är tvungen att testa sig om man vet eller misstänker att man har en sådan sjukdom. Vid fall av gonorré sker alltid en smittspårning. Om man haft sex med någon som konstateras ha gonorré så är man skyldig att provta sig när smittspårare kontaktar en.

Fakta om gonorré:
Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen. Gonorré överförs genom samlag (vaginalt eller analt) eller genom munsex.

Det är viktigt att få behandling snabbt för att slippa följdsjukdomar och komplikationer. Utan behandling kan du få svårt att få till en graviditet i framtiden.

Man kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ofta inte ger några symtom.
Men det vanligaste är att man får ett eller flera av följande symtom:

• Det svider när du kissar.
• Du har flytningar från penisen eller slidan.
• Du har flytningar från analöppningen.
• Du har mellanblödningar.
• Du har ont i pungen.
• Du har röda och svullna ögon om du har fått sperma eller slidsekret där.

På webbplatsen 1177.se/Halland finns mer information och där finns också möjlighet att beställa hem gratis test via nätet.
https://www.1177.se/Halland/sjukdomar–besvar/konsorgan/konssjukdomar/gonorre/